HE Ombla

Projekt HE Ombla na reviziju

Projekt HE Ombla na reviziju

Projekt HEP-ove hidroelektrane Ombla bit će poslan na reviziju, kazala je ministrica zaštite okoliša Mirela Holy na konferenciji za medije na kojoj je najavila prve korake njenog ministarstva, piše tportal.hr.

Reviziju projekta obavit će tri neovisna stručnjaka, koja nisu bila ni na koji način uključena u taj projekt, a međusobno neće znati tko su oni, nego će njihova imena biti poznata samo uskom krugu ljudi u resornom ministarstvu.

Holy je ipak istaknula kako projekt pravno ne može biti zaustavljen jer bi, s obzirom da investitor ima dio dozvola, a na ishođenju ostalih radi, Republika Hrvatska izgubila taj spor.

– Nakon nezavisne provjere dati ćemo Vladi svoju procjenu i prijedlog', kazala je Holy.

Zbog vrlo čestih sporova koji postoje između lokalnih zajednica i nevladinih udruga za zaštitu okoliša s jedne te raznih tvrtki s druge strane o tome onečišćuju li njihovi pogoni okoliš i prirodu, Ministarstvo je odlučilo osnovati Forum za zaštitu okoliša, tijelo koje će sudjelovati u raspravama o ključnim smjernicama politike zaštite okoliša i prirode te će moći utjecati na kreiranje tih politika u vrlo ranoj fazi, ali neće odlučivati o samoj politici.

U Forum će biti uključeno dvanaest predstavnika nevladinih organizacija, stručnih institucija, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te gospodarstva, a rad u Forumu je dobrovoljan, naglasila je Holy.

Ministrica Holy također je najavila izmjenu Zakona o zaštiti okoliša vezano za studije procjene utjecaja na okoliš, gdje će Ministarstvo ići s prijedlogom da se "zbog objektivnosti podataka i da bi se izbjeglo njihovo friziranje izrađivača studije bira Ministarstvo, a ne investitor".

Bude li i tada onih koji bi nastavili lošu praksu, njima bi prijetile "stroge kazne", između ostalog, izrađivači neobjektivne studije koja izazove štetu po okoliš bili bi drastično financijski odgovorni i mogli bi i trajno izgubiti licencu, upozorila je ministrica Mirela Holy.

Pročitajte još

Zaustavite HEP i gradnju HE Ombla

Dulist

Projekt HE Ombla “neisplativ i ekološki štetan”

Dulist

Predstavnici HEP-a na tribini o HE Ombla

Dulist