Kultura

PROJEKT EUROPEANA Skupite i digitalizirajte svoje uspomene!

Europeana Projekt

Želite podijeliti svoju uspomenu? Europeana poziva na Dane prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata, 19. i 20. prosinca 2014. od 10 do 16 sati. Prikupljanje će biti u Državnom arhivu u Dubrovniku, u Sponzi.

Europeana 1914-1918 je jedinstveni europski projekt, kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata, a koji omogućuje i hrvatskim građanima da direktno sudjeluju u stvaranju europske kulturne građe o tom razdoblju. Osobne priče, kao i uspomene iz Prvoga svjetskoga rata, koje su ostale skrivene tijekom 100 godina, dobivaju priliku postati globalno dostupne svima i sačuvane za buduće generacije.

Fotografije, pisma, dnevnike, filmove ili zvučne zapise Dubrovčani mogu donijeti 19. i 20. prosinca u Državni arhiv u Dubrovniku. Stručnjaci iz arhiva profesionalno će digitalizirati materijale iz osobnih ostavština i zatim će ih Europeana objaviti na web stranici Europeana1914-1918, a Dubrovčani i dalje zadržavaju svoje uspomene.

Svaka osobna priča, koja možda nikada nije bila ispričana izvan obitelji, podjednako je značajna za proučavanje događaja s ratnih bojišnica i iz svakodnevice. Zbog povijesnih i društvenih okolnosti u desetljećima nakon Prvog svjetskog rata, uspomene i priče brojnih vojnika iz Hrvatske ostale su neispričane ili zaboravljene, a Europeanin projekt upravo to može promijeniti.

Europeana je organizirala više od 150 događaja prikupljanja uspomena u 15 država diljem Europe od 2011., a ove godine, uključujući Hrvatsku, organizirat će ih još pet. Europeana 1914-1918 uključuje 400.000 rijetkih dokumenata digitaliziranih u 10 nacionalnih knjižnica, 660 sati jedinstvenog filmskog materijala koje su digitalizirali audiovizualni arhivi i više od 100.000 osobnih dokumenata i memorabilija od više od 10.000 sudionika rata, koje su donijeli članovi njihovih obitelji na brojna posebna događanja diljem Europe. Glavni partner projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo kulture.

Vrijedna obiteljska ostavština prikupljat će se i digitalizirati tijekom Dana prikupljanja uspomena koji se održavaju u pet gradova u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, Osijeku, Koprivnici, Rijeci i Dubrovniku.

Oni koji ne mogu doći na Dane prikupljanja uspomena više informacija o tome kako sami mogu fotografirati, skenirati i staviti materijale na Europeanu, mogu pronaći na internetskim stranicama Europeana1914-1918.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist