Aktualno

PROF. DR. DRAGAN PRIMORAC Medicina 22. stoljeća individualna je i inovativna

PROF. DR. DRAGAN PRIMORAC Medicina 22. stoljeća individualna je i inovativna

Prof. dr. Dragan Primorac hrvatski je liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven te medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Rijeci.

Predsjednik je Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina i suosnivač je Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu. Odlukom Senata Sveučilišta Penn State postao je prvi nositelj titule ‘Global Penn State Ambassador’ u povijesti tog Sveučilišta. Trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Odbora za međunarodne odnose američke Akademije za forenzičke znanosti i predsjednika jednog od najuglednijih međunarodnih znanstvenih društava iz područja forenzičke i kliničke genetike ‘International Society of Applied Biological Science’ u čijem radu sudjeluje i četvero dobitnika Nobelove nagrade. Ovo ljeto bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Primorac na jug Hrvatske dovodi znanstvenu elitu te će tijekom nekoliko dana Dubrovnik definitivno postati najpametniji grad na svijetu!

Sama najava 10. konferencije u medijima je imala jak odjek. U Dubrovnik od 19. do 24. lipnja dovodite pet Nobelovaca. Možete li pobliže objasniti o kakvom je kongresu riječ?
‘The Tenth iSaBS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine’, koji se šest dana u lipnju ove godine održava u Dubrovniku u hotelu Dubrovnik Palace jedan je od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja ove godine. U cijelosti je posvećen trendovima koji će promijeniti medicinske znanosti koje danas poznajemo. Skup organiziraju International Society for Applied Biological Sciences (iSaBS), vodeća američka zdravstvena institucija Mayo Clinic i Specijalna bolnica Sveta Katarina, a suorganizatori su George Washington University, Penn State University, University of New Haven, Unfallkrankenhaus-Berlin, Regiomed Kliniken, sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci, Sveučilište Sjever, Dječja bolnica ‘Srebrnjak’, Genos, Hrvatsko društvo za humanu genetiku, Institut Ruđer Bošković, Institut za antropologiju i dr. Posebno bitnim držimo što kongres 2017. organiziramo u partnerstvu najznačajnije svjetske forenzičke institucije American Academy of Forensic Sciences, u čijem radu sudjeluje više od sedam tisuća članova.

Što nam je sve prof. dr. Dragan Primorac otkrio o Nobelovcima, samom skupu, liječenju matičnim stanicama te drugim zanimljivim temama, pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Foto: Dragan Primorac s Nobelovcima Aaronom Ciechanoverom i Robertom Huberom

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo