Kultura

Produžena izložba ‘Himalaja Stipe Božića’

Himalaja Stipe Božića

‘Himalaja Stipe Božića’, izložba fotografija postavljena u žitnici Rupe sredinom rujna, zbog velikog interesa javnosti, produžena je do ponedjeljka 30. studenoga.

Riječ je o autorskoj izložbi proslavljenog hrvatskog alpinista i člana splitskog Zmajskog stola Družbe ‘Braća hrvatskog zmaja’ Stipe Božića, koja je prvi put predstavljena u Etnografskom muzeju u Splitu 2013. godine.

Izložba obuhvaća autorske fotografije Stipe Božića snimljene tijekom penjanja na najviše planinske vrhove Himalaje, ali i alpinistička pomagala te različite religijske, tradicionalne i uporabne predmete koje je donio sa svojih ekspedicijskih putovanja. Osim toga, posjetitelji mogu vidjeti i kratki film snimljen na jednom od Božićevih putovanja na Himalaju.

Putujući najzabačenijim krajevima Nepala, Tibeta, Pakistana i Afganistana Stipe Božić je snimio na stotine fascinantnih fotografija koje govore o planinama i ljudima što pod njima žive. To su fotografije s puta prema najvišim vrhovima svijeta, primjerice, s hodočašća oko svete planine Kailash ili iz divljih predjela Karakoruma i Hindukusha, koje prikazuju težak ali ujedno i skladan suživot tamošnjih stanovnika i prirode.

Izložba je postavljena zahvaljujući suradnji Dubrovačkih muzeja, Družbe ‘Braća hrvatskoga zmaja’ – Zmajskog stola Dubrovnik i Etnografskog muzeja u Splitu.

Dubrovački muzeji pozivaju sve svoje sugrađane i goste da posjete žitnicu Rupe i razgledaju ovu iznimno zanimljivu izložbu svakim danom od 9 do 16 sati (osim utorkom kada je Etnografski muzej zatvoren).

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist