Hrvatska

PROCJENA MMF-A Rast hrvatskog BDP-a u 2017. na 2,9 posto

PROCJENA MMF-A Rast hrvatskog BDP-a u 2017. na 2,9 posto

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je proljetne ekonomske procjene prema kojima bi hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini trebao porasti 2,9 posto, čime je revidirao na više svoju jesensku procjenu o rastu od 2,1 posto.

U odnosu na jesenske procjene, MMF je podigao očekivanja inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini s 0,8 posto na 1,1 posto, kao i viška u bilanci plaćanja s 2,2 posto na 2,8 posto BDP-a, prenosi HRT.

Za stopu nezaposlenosti u 2017. u MMF-u očekuju da će pasti na 13,9 posto, odnosno dva postotna boda niže od jesenske prognoze, objavljene u listopadu lani. U 2018. MMF očekuje daljnje spuštanje stope nezaposlenosti u Hrvatskoj na 13,5 posto, dok bi se stopa inflacije trebala zadržati na 1,1 posto, a višak u bilanci plaćanja smanjiti na 1,8 posto BDP-a.

Procjene MMF-a ne odstupaju značajnije od očekivanja drugih stranih i domaćih institucija. Tako Europska komisija u ovoj godini očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 3,1 posto, dok je Vlada proračun za 2017. temeljila na procjeni rasta BDP-a od 3,2 posto.

Osam domaćih makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine prije tri mjeseca, procjenjivali su u prosjeku da bi rast BDP-a u 2017. mogao iznositi 3,1 posto. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,7 posto do 3,5 posto. Lani je hrvatsko gospodarstvo poraslo 2,9 posto, što je bio njegov najveći skok od 2007. godine.

Više možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist