Grad

PROBLEMI S PODIZVOĐAČEM Ako Skladgradnja ne napusti gradilište, pročistač ćemo ugledati tek za godinu dana

PROBLEMI S PODIZVOĐAČEM Ako Skladgradnja ne napusti gradilište, pročistač ćemo ugledati tek za godinu dana

Dubrovnik neće dobiti pročistač pitke vode do prvih kiša, kako je to još u predizbornoj kampanji najavljivao bivši predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović i tada kandidat za gradonačelnika.

Naime, kako je danas izvijestio javnost gradonačelnik Mato Franković na pročistaču, čija je prva faza sukladno ugovoru trebala biti završena do 30. lipnja ove godine, izvedeno je tek 13 posto radova. Budući da je podizvođač radova tvrtka Skladgradnja u financijskim poteškoćama, neizvjesno je kada će se pročistac i završiti posebno ako Skladgradnja ne pristane mirno riješiti problem i napustiti gradilište.

-Radovi, kao što znate, nisu završili s navedenim ugovornim rokom. U ovom trenutku postoje značajni problemi s izvođenjem građevinskih radova na projektu pročistača, a ukupno je izvedeno samo 13 posto radova na cjelokupnom projektu koji je trebao biti gotovo skoro prije mjesec dana. Problemi s kojim se suočila tvrtka Suez su problemi s podizvođačem, tvrtkom Skladgradnja koja u ovom trenutku drži za taoce i Grad Dubrovnik i tvrtku Suez. Iako je tvrtka Suez ugovorni partner Vodovoda Dubrovnik, odnosno tvrtka koja se obvezala da će izgraditi pročistač u određenom roku i koja je pobijedila na natječaju, ponudila je kao svog podizvođača tvrtku Skladgradnja koja je upala u financijske poteškoće te je od siječnja bila 15 puta blokirana, a u blokadi je i sada. Izvjesni su stoga veliki problemi s nastavkom izgradnje pročistača – rekao je gradonačelnik Mato Franković nakon sastanka s predstavnicima Vodovoda i tvrtke Suez, izvođačem radova na ovom projektu.

– Dogovorili smo se za kratkoročne mjere pokušaja dogovora s tvrtkom Skladgradnja da izađe i napusti gradilište jer bi to najviše u ovom trenutku odgovaralo Gradu Dubrovniku, Vodovodu i Suezu jer bi se onda mogli potpisati ugovori s nekim drugim podizvođačima ili bi sam Suez preuzeo odgovornost za dovršetak pročistača. Kad bi to sve tako bilo, onda bi pročistač bio gotov do 31. prosinca 2017. Stoga ovom prilikom pozivam tvrtku Skladgradnja da ne drži za taoca Grad Dubrovnik i njegove građane. Svjesni smo problema u kojima su se našli i pozivamo ih da mirno napuste gradilište. To je nešto najbolje što bi mogli napraviti za grad i njegove građane. Sve drugo nas uvodi u daljnje probleme i činjenicu da pročistač nećemo završiti najmanje za još 10 do 12 mjeseci ako se krene u pravnu bitku odnosa Sueza i Skladgradnje, a jedine žrtve ovog projekta će biti građani kojima je obećano rješavanje pitanja pročistača i pitka voda. U ovom trenutku je izvjesno kako se to neće dogoditi ni brzo ni jednostavno kako je bilo planirano. Na gradilištu je sada 20-ak radnika, ali to nije dovoljno s obzirom na opseg posla, jer je, ponavljam, ukupno izvedeno samo 13 posto ugovorenih radova te je jasno u kojoj se fazi nalazi ovaj projekt – rekao je gradonačelnik Franković.

Zbog probijanja rokova izgradnje, a sukladno ugovoru, naplatit će se i penali, rekao je gradonačelnik, a koji iznose nešto više od 5 milijuna kuna.

-Naš krajnji cilj nije samo tih 5 milijuna kuna penala, mi želimo proizvod, želimo pročistač koji je gotov i spreman za uporabu i koji će koristiti građanima Dubrovnika. Penali su u drugom planu, nas muči problem na gradilištu gdje je izvedeno samo 13 posto ugovorenih radova- rekao je Franković, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Odgovorio je i na pitanje misi li da je bivša Uprava Vodovoda bila svesna objektivne situacije u kojoj se nalazio podizvođač.

-Sigurno je da su bili svjesni. Naime, ako je od 1. siječnja do današnjeg dana 15 puta tvrtka Skladgradnja bila u blokadi, ako je izvedeno samo 13 posto ugovorenih radova, a rok je bio 30. lipnja znači da su oni već u svibnju trebali biti na preko 70 posto izvedeni, a nisu. Njihova obećanja su bila isprazna i obmanjivanje građana – rekao je Mato Franković.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist