Hrvatska

PRIZOR IZ KNEŽEVA DVORA Orsat Franković dizajnirao ovogodišnju markicu s motivima Božića

PRIZOR IZ KNEŽEVA DVORA Orsat Franković dizajnirao ovogodišnju markicu s motivima Božića

Hrvatska pošta nastavlja tradiciju izdavanja prigodnih poštanskih maraka s motivima Božića. Ove godine marka Božić 2016. pustit će se u optjecaj 24. studenog. Autor ovog prigodnog izdanja je Orsat Franković, a dizajnirao je marku s motivom rada italokretskog majstora iz 17. stoljeća ‘Poklonstvo kraljeva’. Ovaj umjetnički rad nalazi se u dubrovačkom Kneževom dvoru, javljaju iz Hrvatske pošte.
Prigodna poštanska marka nominalne vrijednosti 3,10 kuna izdana je u arku od 20 maraka i u karnetu od 10 samoljepljivih maraka. Naklada marke u arcima iznosi 700 000 primjeraka, a naklada samoljepljivih maraka u karnetima je 200 000 primjeraka u 20 000 karneta. Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a prigodne poštanske marke moguće je kupiti i u internetskom dućanu Hrvatske pošte.

Božićni prizor ‘Poklonstvo kraljeva’ iz Kneževa dvora datiran je u sedamnaesto stoljeće i opisan je kao djelo italokretskog majstora. Lijepa slika iz dubrovačkog Kneževa dvora očarava nas pojedinostima božićne priče: ljupkim Madoninim licem, naglašenom strašću Josipovom, gotovo starmalim Isusićem, darovima egzotičnih kraljeva, njihovim turbanima, visokim vratom konja koji se propinje da bolje vidi, nespretno prepiljenim antičkim stupom… A naročito krasnim, rastopljenim žutilom oblaka koje je zvijezda pozlatila…

Žig prvog dana bit će u uporabi 24. i 25. studenog u Poštanskom uredu 10101, Jurišićeva 13, Zagreb

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist