Grad

PRIVILEGIJ PARKIRANJA Tko su 24 ‘svete krave’?

PRIVILEGIJ PARKIRANJA Tko su 24 'svete krave'?

Tko su ’24 svete krave’, kako ih je na Gradskom vijeću nazvao predsjednik tog predstavničkog tijela Marko Potrebica, a koje su imale privilegij besplatno parkirati na Pilama? Pitanje je to na koje smo odgovor pokušali dobiti od Grada Dubrovnika, točnije tvrtke Sanitat. Ovdje treba istaknuti kako je gradonačelnik Mato Franković još na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća potaknuo ovo pitanje izjavom kako je ukinuo privilegiju besplatnog parkinga na Pilama.
-To je najprofitabilniji parking u Gradu i ne vidim razlog zašto bi ja tamo držao svoje auto. Nitko više nema pravo tamo besplatno parkirati, ni ja ni moje zamjenice ni predsjednik Gradskog vijeća – rekao je Franković, a i na sljedećoj sjednici parking na Pilama se spomenuo. Tada je, naime, Potrebica podsjetio vijećnike kako je gradonačelnik ukinuo povlaštena parkirna mjesta na parkingu na Pilama, dodavši kako su ’24 svete krave imale privilegiju parkiranja tamo’.

Tko krije ‘svete krave’?
No, u odgovoru na upit DuLista, koji je od gradske uprave tražio popis imena osoba (tvrtki, ustanova…) na koja su glasile privilegirane besplatne parkirne karte Sanitata na parkiralištu na Pilama, ističe se kako ‘nova Uprava nema uvid tko je imao besplatnu privilegiranu parkirališnu kartu, budući da su iste u programu bile označene brojem’. To je pak za DuList opovrgnuo bivši direktor ove komunalne tvrtke Vedran Kunica koji tvrdi kako su sve karte glasile na ime i prezime korisnika odnosno instituciju.
-Nije točno. Za svaku je karticu pisalo ime i prezime i unutar imena i prezimena ili institucije su navedene tablice. Grad Dubrovnik je bilo ime, a unutar tog odjeljka su pisale naprimjer dvije tablice, jedno auto gradonačelnika, a drugo protokola, koje je ulazilo na Pile samo kad je netko dolazio, a inače nije stalo tamo dok je auto gradonačelnika stalo. Na taj je način to bilo definirano – govori nam Vedran Kunica.
Na naše pitanje tko je sve imao pravo besplatno parkirati na Pilama navodi sljedeće:
-Službe Sanitata, odjel za parking za dva auta, jedno je pražnjenje aparata, drugo voditelj parkinga, imao sam ja kao direktor te tvrtka koja je održavala sustav od koje je isti i nabavljen i koja ga kontinuirano održava jer uvijek ima nekakvih grešaka. Od strane Grada Dubrovnika tu su bili protokol i gradonačelnik, a mogućnost ulaska imalo je i dvoje zamjenika. Bio je poseban odjeljak za Biskupiju, koja ima jedno mjesto, ali su imali mogućnost ulaska s različitim autima. Tko ih vozi ne znam. No, nikad nisu ulazili u isto vrijeme s više auta nego s jednim i to su poštivali. I to je to – nabrojio nam je bivši direktor Sanitata Kunica.
Kad smo mu rekli kako postoje infomacije kako se na Pilama mogla parkirati i njegova djevojka, ali i kako je brojka ‘povlaštenih’ koja se spomenula na Gradskom vijeću 24. odgovara:
-Postoji sustav pa se sve može vidjeti. To su sve cirkusiranja i ništa više – zaključio je Kunica, još jednom naglasivši kako su za svaku privilegiranu kartu pisala imena korisnika – ‘Grad, Biskupija, zamjenik ovaj, zamjenik onaj, služba Sanitata, servis, voditelj… sve je bilo jasno definirano’.
Budući da je o ’24 svete krave’ govorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i da se ta brojka ne poklapa baš s onim što nam je nabrojio bivši direktor Sanitata, za komentar smo upitali i samog Potrebicu.

Parking samo na temelju odluke
-Meni je drago da je gospar Kunica konačno priznao da su u gradu postojale ‘svete krave’, a broj koji sam iznio na Gradskome vijeću je onaj kojega sam dobio u razgovoru s gosparom Nikom Kapetanićem, novim direktorom, jer sam ga kao predsjednik Gradskog vijeća pitao da mi kaže tko je suprotno Odluci imao pravo na parking, što mi je i rekao. Nemam razloga sumnjati u gospara Nika. Vjerujem da je gospar Kunica malo zaboravio pa pobrkao brojeve, ali drago mi je da je priznao da su postojale ‘svete krave’. Sanitat može dodijeliti parking u gradu Dubrovniku samo temeljem odluke, a u njoj tih izuzetaka nema. Oni su to dijelili oko sebe zaslužnim pojedincima i otvarali parking na Pilama kako su htjeli. Drago mi je da je čovjek priznao da su postojali ljudi koji nisu imali pravo na Pile, a da su se tamo parkirali i da im je on to dozvolio – komentirao je Potrebica.
Inače, nova gradska uprava na čelu s Matom Frankovićem, a prema odgovoru kojega smo dobili iz Grada Dubrovnika, ukinula je sve besplatne privilegirane parkirališne karte na parkiralištu Pile, osim besplatne privilegirane parkirališne karte koju koriste vozila Sanitata.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist