Županija

PRIVATNA TUŽBA ZA NAKNADU ŠTETE Logoraši traže pratnju za odlazak u Podgoricu

PRIVATNA TUŽBA ZA NAKNADU ŠTETE Logoraši traže pratnju za odlazak u Podgoricu

Logoraši Morinja i Kumbora zatražili su od župana Nikole Dobroslavić pomoć oko njihove zaštite i pratnje tijekom odlaska u Podgoricu, gdje je u tijeku postupak zbog privatne tužbe za naknadu štete.

Nakon sastanka s predstavnicima udruge logoraša Morinja i Kumbora od ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić župan je zatražio pomoć. Pismo donosimo u cijelosti:

– Obratili su mi se za pomoć bivši logoraši, žrtve stradanja u logorima Morinj i Kumbor u Crnoj Gori, koji svoja prava traže tužbom za naknadu štete pred Osnovnim sudom u Podgorici, a koji postupak se upravo odvija ovih dana.

Oni, njih ukupno 180, se tuže da imaju problem odlaska na ročišta, jer nemaju nikakvu pratnju niti zaštitu, a neki se toliko boje da odlučuju ne ići na rasprave. To je razumljivo s obzirom na ono što su tijekom boravka u logorima doživjeli, a zabrinjavaju ih i navodi da je protiv nekih od njih pokrenut nekakav postupak od strane Crne Gore.

Sve to pada im još teže zbog činjenice da su oni kao svjedoci u postupku protiv četvorice okrivljenika za zlostavljanje logoraša već odlazili na Viši sud u Podgorici, pri čemu su imali pratnju od strane crnogorske policije.

Oni su, dakako, svjesni da se ovdje radi o privatnoj tužbi, međutim smatraju da imaju moralno pravo dobiti neku vrstu zaštite u odlasku na sud i povratku.

Mi, također, shvaćamo razliku između prijašnjeg sudskog postupka i sadašnjeg, no smatramo da bi bilo pošteno pomoći im da se osjećaju sigurno u susjednoj državi. Na sastanku smo zaključili da bi na primjer pratnja jednog policajca tijekom njihova prijevoza u Podgoricu i natrag značila puno. O cijelom problemu zna dovoljno djelatnik vašeg Ministarstva Željko Kuprešak.

Molimo da pomognete riješiti ovaj problem, bilo uz pomoć policije susjedne države ili na neki drugi odgovarajući način. Smatramo da ovi stradalnici u logorima to zaslužuju – napisao je Dobroslavić ministrici Pusić.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist