Hrvatska

PRIJEDLOG UPUĆEN SABORU Vlada izglasala Istanbulsku konvenciju

PRIJEDLOG UPUĆEN SABORU Vlada izglasala Istanbulsku konvenciju

Vlada RH na svojoj je sjednici u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija.

Uz prijedlog Zakona usvojena je i intepretativna izjava u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s Ustavom.

-Bit ove Konvencije je da statistika MUP-a govori da je u Hrvatskoj ukupno od 2013. do 2017. ubijeno 195 osoba, od kojih 91 žena. Čak 36 ubojstava bilo je od bliskih osoba, a 46 od partnera. To je bitno i time se trebamo baviti. Zato Konvencija mora biti podržana u Saboru te ojačati mehanizme suzbijanja ovog negativnog fenomena – rekao je prilikom izglasavanja predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Dodao je kako je SDP imao tri godine na vlasti za predložiti izglasavanje Konvencije Saboru, a to nije napravio, a danas vrši pritisak na Vladu da to učini.

Opširnije možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

Peđa Grbin: ‘Od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Milanović odmah mora podnijeti ostavku

Dulist

OPĆI SABOR HDZ-a Plenković u govoru hvalio Karamarka pa kritizirao Milanovića

Dulist