Crna kronika

‘PRIJATELJI ŽIVOTINJA’ IZ BARA ‘Psi na Karasovićima nisu krijumčareni, nego spašavani’

'PRIJATELJI ŽIVOTINJA' IZ BARA 'Psi na Karasovićima nisu krijumčareni, nego spašavani'

Nevladina organizacija ‘Prijatelji životinja Bar’ objavom u crnogorskim medijima bacila je drukčije svjetlo na slučaj krijumčarenja pasa iz Crne Gore u Hrvatsku prošlog petka na međunarodnom graničnom prijelazu Karasovići.

Kako piše portal CDM, iz udruge su potvrdili kako su hrvatski carinici prošlog petka zaustavili vozilo koje je prevozilo pse iz Crne Gore, ali negiraju da je riječ o krijumčarenju pasa, već o spašavanju napuštenih životinja.

-Riječ je o udomljavanju pasa, koji svoje udomitelje posredstvom naših dugogodišnjih suradnika pronalaze u zapadnoeuropskim zemljama. Riječ je o potpuno legalnoj radnji, u koju su upućene sve naše kolege iz organizacija za zaštitu životinja u Crnoj Gori i tu nema ničeg što bi se moglo nazvati švercom. Međutim, u ovom slučaju, na žalost nisu bile ispoštovane procedure oko broja pasa koji se u jednom vozilu mogu prenijeti preko granice, a da nesreća bude još veća, tu se zadesio jedan nervozni carinik zbog koga je nastao problem. Naši prijatelji koji su pse prevozili su uhićeni i u pritvoru su proveli 48 sati i protiv njih će se u Hrvatskoj voditi sudski postupak,  dok smo mi pošli na granični prelaz, preuzeli pse i vratili ih u Bar – ističu.

Podsjetili su kako su prošlog petka iz pravca Crne Gore zaustavljena dva vozila, BMW crnogorskih i Dacia Logan njemačkih registracija. U BMW- u su bili vozač i suvozač za koje je utvrđeno da nemaju veze sa događajem, iako je u njihovom vozilu zatečeno pet kaveza s devet pasa. U Dacii su bila četiri kaveza s pet pasa. Automobilom je upravljala 30-godišnja njemačka državljanka, a na mjestu suvozača bila je njena 26-godišnja zemljakinja. Kako su Njemice izjavile da su psi njihovi, Crnogorci iz BMW-a su pušteni.

Prijatelji životinja Bar ističu kako su njemačke turistice ‘svoj odmor žrtvovale za spašavanje pasa i da su preskupo platile suosećajnost i ljubav’.

-Platile su zbog svoje liste odabranih i spašenih! Koga povesti, a koga ostaviti sa saznanjem da sutrašnji dan neće dočekati živeći na ulici. Da, one će biti kažnjene jer su spašavale… One su srcem jurišale na propise, zakone, zabrane… A hoće li biti kažnjeni oni koji nemilosrdno ostavljaju, odbacuju, ne liječe svoje ljubimce, koje kupuju iz nelegalnih uzgajivačnica? Oni koji tuku, izgladnjavaju, nemaju samilosti kada pse ostavljaju vezane za kontejnere? – pitaju iz udruge.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist