Grad

PRIGODNO PRED IZBORE Pročistač na Ombli prije prvih kiša 2017.

PRIGODNO PRED IZBORE Pročistač na Ombli prije prvih kiša 2017.

U roku mjesec dana počinje se s radovima na gradnji pročistača pite vode na Ombli – najavio je gradonačelnik Andro Vlahušić na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja Vodovoda Dubrovnik za 2015. te prva četiri mjeseca 2016.

Nakon ponovljenog postupka u okviru istog natječaja jučer je, izvijestio je Vlahušić, odabran izvođač radova, Degremont iz Francuske, a ono što slijedi jest izdavanje građevinske dozvole te potvrda glavnog projekta. No, gradonačelnik misli kako tu neće biti problema.
-Nakon svih peripetija i prolivene žuči u roku od mjesec dana počinje se s radovima, odabrana je najmodernija tehnologija, a rok za završetak je 12 mjeseci. Stoga očekujemo da će se uporabna dozvola riješiti najkasnije prije kiša 2017. te će od naredne godine Dubrovčani moći piti vodu neovisno o vremenskim uvjetima. To je ujedno i najvrjedniji infrastrukturni objekt u Dubrovniku u proteklih 25 godina – istaknuo je Vlahušić.

No, Dubrovnik se suočava s još jednim problemom, a budući da je sezona kupanja pred vratima građani sve više strepe hoće li more na predjelu Lapada biti pogodno za kupanje. Razlog tome jest izlijevanje fekalija u more ispod Petke. Budući da je Vodovod DuListu najavio kako će se problem, barem privremeno, sanirati do kraja travnja, zanimalo nas je je li to i napravljeno.

Predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović istaknuo je kako je u tijeku rješavanje problema. -Problem je u dotrajaloj infrastrukturi ispod grada koja ne može podnijeti pritisak. Zato kroz EU fondove rješavamo izgradnju novog pročistača otpadnih voda u Lapadu te ispusnog cjevovoda u more. Tad ćemo sanirati postojeći i održavati ga u funkciji. Novi bi trebao biti izgrađen u naredne dvije do četiri godine. Mi smo osigurali sredstva, znamo i razumijemo problem, a trenutna situacija bit će uskoro sanirana. Jučer smo na lokaciji brodom s cisternom koja će pumpama probati pročistiti trenutno začepljenje kako bi sustav do izgradnje novog uredno funkcionirao – istaknuo je Dujmović.

Predstavljajući rezultate poslovanja Vodovoda u prošloj godini Dujmović je istaknuo kako je lani dobit povećana 258 posto u odnosu na 2014. godinu te je iznosila 336.887 kuna. Ista će se investirati u infrastrukturu. Isto tako spomenuo je i kako je 2015. godine u odnosu na godinu ranije povećana potrošnja vode, a u posljednjih 7-8 mjeseci Vodovod je uspio naplatiti svoja potraživanja u visini od čak 7 milijuna kuna. Najznačajniji dužnici s kojima je postignuta nagoda su Općine Konavle (2,25 milijuna kuna) i Dubrovačko primorje (2,23 milijuna kuna) te Opća bolnica Dubrovnik s iznosom od 2,22 milijuna kuna). Prema planu u naredne dvije do četiri godine Vodovod bi trebao realizirati ukupno 31 projekt, uključujući i 70 kilometara novih cijevi, 30 km rekonstrukcije, pročistač na Ombli, pročistač otpadnih voda u Lapadu…

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist