Natrag
24.2.2018 20:32

facebook

twitter

google

rss

dulist

PRIDVORJE Izložba slika Miloša Mikija Popovića ‘Oda životu’

8.7.2017 @ 13:18 Dulist Kultura
15;15

Podijelite:

Ovom obljetničkom izložbom Miloš Miki Popović potvrdio se kao umjetnik koji je iznašao vlastiti figurativni stil obilježen apstrakcijom, kao izraziti individualac, intimist, slikar „magičnog realizma“, ali i fantazmagorijskog slikarstva.

Andrea Batinić Ivanković

Naime, Popovićeve slike polaze od proživljene realnosti, njegovog unutarnjeg „univerzuma“, ali su iz istog posredovane vividnim bojama, jasnom svjetlošću, dok se ona difuzna može uočiti na njegovim crtežima te plošnim sjenama koje odaju prizore sjećanja, odnosno snovite prizore koji obitavaju u sjećanju kao vječnost. Polazeći od nekog jednostavnog motiva, običnog svakodnevnog događaja Popović stvara figurativne prizore zaustavljene u vječnosti – u oazi mira objedinjenoj bestežinskim stanjem svijesti. Uporište umjetnikova stvaranja su asocijativne scene antropomorfnog i zoomorfnog karaktera u kojima predmeti (figure) postaju kao totemi nekog plemenitog rituala, a likovi kao sudionici neotuđenog, čistog ljudskog kulta milosti. Zajednička osobina svih Popovićevih tehnika izražavanja akrilikom ili uljem na platnu je narativnost, svojevrsni horror vacui ispunjavanja površine, kao što je to u nizu crteža olovkom, ugljenom ili kredom na papiru.“

Miloš Miki Popović je rođen 18.11.1972. godine u Podgorici, Crna Gora. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Branislava Baneta Sekulića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2004. godine.

Ima status slobodnog umjetnika. Dugo godina se bavio i performansom, od kojih je najznačajniji bio u Budvi, na otvaranju Festivala Grad Teatar, 1996. godine. Predsjednik je NVO Svjetske umjetničke igre – Nacionalni odbor Crne Gore, koja se bavi promocijom crnogorske kulture na globalnom nivou.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana