Hrvatska

PREVENCIJA Kako se zaštititi od virusnih infekcija koje prenose komarci?

PREVENCIJA Kako se zaštititi od virusnih infekcija koje prenose komarci?

Hrvatski zavod za javno zdarvstvo izdao je preporuke kako se preventivnim mjerama zaštititi od infekcija virusima koje prenose komarci kao što su virus Zapadnog Nila, denga virus i sl.

Radi smanjenja rizika od infekcija koje se prenose komarcima kao što su infekcije virusom Zapadnog Nila, denga virusom i sl., osim dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene su i individualne mjere zaštite od komaraca. One podrazumijevaju primjenu repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela (prema uputama proizvođača), kao i izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka, tijekom noći do zore, ako je provedivo.

Preporučljivo je nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ukoliko to dopuštaju vremenske prilike, primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima, različitih repelenata za prostore, te klima-uređaja za rashlađivanje prostora (što ne odgovara komarcima).

Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla, u raznim nakupinama vode u našem okolišu.

Potrebno je ukloniti nakupljenu vodu u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama, ukloniti nepotrebne predmete u okućnicama gdje se može nakupljati voda kao što su npr. odbačene limenke, kante, igračke, stare automobilske gume i sl., te prekriti ili čvrsto zatvoriti odnosno isprazniti različite spremnike za vodu. Poželjno je redovito prazniti vodu (barem jednom tjedno) iz tanjurića ili plitica lončanica, vaza ili posuda za cvijeće i drugih različitih nepokrivenih manjih ili većih spremnika za vodu.

Prema aktualnoj situaciji na terenu i raspoloživim mogućnostima, izstiču iz Zavoda, potrebno je isušiti neisušene kanale, lokve, vodu u prirodnim udubljenjima u drveću te male stajaće vode i sl.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist