Aktualno

Presuda Čačiću 29. lipnja

Presuda Čačiću 29. lipnja

Iskazima dvojice prometnih vještaka koji su se ranije sporili je li potpredsjednik vlade Radimir Čačić vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti kada se prije dvije godine sudario na mađarskoj autocesti danas je na Županijskom sudu u Kaposvaru završeno suđenje Čačiću za izazivanje prometne nesreće u kojoj su život izgubile dvije osobe.

Presuda će Čačiću biti izrečena u petak 29. lipnja, donosi hrt.hr.

Čačić se na sudu pojavio u pratnji svog hrvatskog odvjetnika Čede Prodanovića, a u sudnici je i vozačica Katalin Liptak na koju je svojim chryslerom 300C Čačić naletio u siječnju 2010.

Vještak Zoltan Lovasz ponovio je da je Čačić vozio prebrzo, između 140 i 150 kilometara na sat, uz mogućnost pogreške od 10 do 15 posto, što bi u konačnici značilo da je vozio između 125 i 165 kilometara na sat. Automobil škoda fabija na kojeg je naletio, po njegovim procjenama, vozio je 40 kilometara sporije. Lovsz je tako potvrdio svoje ranije mišljenje da je za nesreću u prvom redu kriva neprilagođena brzina, što Čačić od početka postupka negira tvrdeći da je vozio 125 kilometara na sat, odnosno sporije od dopuštenih 130 kilometar na sat i da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

Vještak Mihaly Rektor, koji je ranije ustvrdio da Čačić nije vozio prebrzo te da je smrt dvoje putnika u škodi fabije izazvao naknadni udar u ogradu autoceste, na današnjem je ročištu izjavio kako je proučavajući stručnu literaturu zaključio da je Čačić vozio 135 kilometara na sat.

Zoltan Gal, odvjetnik oštećene Katalin Liptak, rekao je kako bi na ovom ročištu mogla biti donesena i nepravomoćna presuda. Istaknuo je kako njegova klijentica smatra da bi Čačić trebao biti osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Ako ga proglase krivim, prijeti mu do pet godina zatvora.

Sutkinja mađarskoga suda za lokalne je medije rekla da ju ne zanima politika niti Mol i Ina te da će presudu donijeti prema savjesti i pravilima struke. Sam Čačić, prema pisanju današnjih medija, vjeruje da će biti oslobođen krivnje za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama. Iako je prije najavljivao da će se povući iz politike ako bude bezuvjetno osuđen, Čačić je za Novu TV rekao da se zbog nesreća ne odlazi. 

 

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo