Aktualno

Preminuo otac dubrovačkog juda Andrija Habulin

Preminuo otac dubrovačkog juda Andrija Habulin

Napustio nas je Andrija Habulin, otac dubrovačkog juda, osnivač, predsjednik i počasni predsjednik Judo kluba Dubrovnik 1966. te predsjednik Judo saveza Dubrovačko-neretvanske županije.

Andrija Habulin rođen je 1937. godine u Bedekovčini, a stanovnikom Dubrovnika postao je 1960. godine nakon odsluženja vojnog roka. Iste godine sa skupinom dubrovačkih sportskih entuzijasta u Cavtatu je održao prvu prezentaciju juda te desetodnevni seminar s gostima predavačima iz Nizozemske. Pokretač je i osnivač prvog dubrovačkog judo kluba ‘Nacui’ 16. travnja 1966. godine (kasnije ‘Dubrovnik’ pa ‘Dubrovačka banka’ pa ‘Dubrovnik 1966.’), a kroz desetljeća je odgojio na tisuće dubrovačkih judoka te je bio najzaslužniji za najveće uspjehe dubrovačkog juda.

Vrhunski trener, sudac, sportski pedagog, Habulin u Dubrovniku nije razvijao samo judo, već i druge borilačke vještine poput karatea, jiu-jitsua, aiki-da, hrvanja, a klub je pod njegovim vodstvom uspješno organizirao brojna natjecanja. Uz to, bio je trener reprezentacije Jugoslavije te Republike Hrvatske. Habulin se bavio judom od svoje 14. godine, a bio je nositelj crnog pojasa 8. DAN u judu, 5. DAN u jujitsu te 5. DAN u karateu.

Dobitnik je Nagrade za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije 2004. godine, a Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice dodijelila mu je Spomen medalju i Spomen povelju sa zlatnim pleterom za zasluge u obrani Grada u Domovinskom ratu, posebno u osposobljavanju dragovoljaca u jedinicama za posebne namjene.

Habulin, kojeg se svakog dana moglo sresti u Hotelu Lero gdje je volio popiti kavu, u judu je ostao aktivan do kraja, a vrijedi istaknuti kako je u travnju ove godine aktivno sudjelovao u organizaciji Europskog seniorskog kupa, dosad najvećeg judo turnira u Dubrovniku.

Ime Andrije Habulina zlatnim je slovima upisano ne samo u povijest dubrovačkog, već i hrvatskog juda i sporta.

Foto: Facebook

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist