Kultura

PREMIJERA ‘SKUPA’ U KMD-u ‘Držić je pisac u par metara kvadratnih’

PREMIJERA 'SKUPA' U KMD-u 'Držić je pisac u par metara kvadratnih'

Povodom nove premijere Kazališta Marina Držića, Držićevog ‘Skupa’ pod redateljskom palicom Ivice Kunčevića, danas je održana i konferencija za medije.

Premijera će se održati u petak, 20. siječnja u 20 sati, a reprizne izvedbe uslijedit će 21. i 22. siječnja.

-Dugo postoji taj misterij Držića, majstora koji je djelovao u svom vremenu, a evo već 450 godina brojni ga izučavaju, pa opet ima još za pronaći. Taj misterij malo tko uspije dekodirati, uvijek su tu ta vječna pitanja poput što je Držić danas ili što iz njega danas možemo izvući. Upravo u Skupu nalazi se dekodiranje Držića, jedan lijep ključ, u kamenoj gori, u svemu što on spominje, u munčjeli, koja može biti cijeli Dubrovnik. Držić tematizira ono što nije nečije, već ono što se dobije ili dolazi u određenom vremenskom razdoblju, baštinu…- kazao je među ostalim u uvodu ravnatelj teatra Ante Vlahinić, nazivajući upravo ovu izvedbu ‘modernom’, ali i privatnom, okrenutom pojedincu.

– Mislim da je ovo možda od svih Skupova koje sam pogledao, najviše pogodio suvremenost Držića. Ima to nešto da se okrenemo sebi (…). Mislim da smo pogodili i Skupa i Držića i zahvaljujem se cijeloj ekipi koji je predano radila na njemu. Vrijedi ga doći pogledati – dodao je Vlahinić, dok je redatelj Kunčević kazao kako zaista ne treba tražiti posebne razloge za igrati Držića u Kazalištu Marina Držića.

Naglasio je kako je ovaj ‘Skup’ znatno drukčiji od onoga kojeg je postavio prije devet godina, prvenstveno zbog druge glumačke postave, ali i činjenice kako je taj Skup, za razliku od ovog koji nas čeka, bio ambijentalan.

-Bez obzira koliko volim i cijenim ambijentalnost, u koju itekako ulazi i Držićev opus, uvijek je moje nadublje uvjerenje kako je Držić pisac tri i po’ metara kvadratnih daske. On je bio glumac, vođa glumačke družine, oni svi u par metara kvadratnih – kazao je redatelj Kunčević, ističući i drugi razlog postavljanja ovog djela.

-Kad govorimo o Držiću, govorimo o genijalnim situacijama koje je taj čovjek izmislio, licima, ingenioznom fabuliranju… Govorimo Skupu, Grubi, Varivi, Dundu Maroju, Pometu… To su njegova glavna lica, no iza toga ima i još nešto – novac. Skup je čovjek koji je zaražen nečim, ali ima punu svijest o tome da je to i ugroza. On ga voli i mrzi i tu se otvara ozbiljna drama, no ne brinite, nećete vidjeti dramu, već komediju – dodao je Kunčević.

Istaknuo je i treću stvar – čudnu, sretnu situaciju s Držićem i njegovim izgubljenim krajevima.
– Kažu da su izgubljeni, vjerujem u to i ljude koji su to proučavali. O čemu se radi? On piše u šabloni renesansne komedije, ima obavezni happy end, s matrimonijalnim i slično. No, budući da je on genijalan pisac, napiše puno više do tog samog kraja, puno bogatija lica, kompliciranije osobe i situacije. U svom radu, a režirao sam ga četiri puta, uvijek sam koristio situaciju da nema kraja. On je naravno nadopisan, međutim uvijek mi se činilo strašno zgodno iskoristiti tu situaciju bez kraja i izmislimo kazališni kraj. Rukometno rečeno, da u manjku napravimo višak – kazao je Kunčević, dodavši kako je važno znati filozofiju djela, no bez umijeća glume, režiranja, bez da se učini glazba, svjetlo, kostim, nema – umjeteonstva, glavne premise kazališnog rada.

U ovom iznimnom, kako su ga nazvali na konferenciji za medije – ‘obično-neobičnom’ Skupu, igraju u glavnoj ulozi Branimir Vidić Flika, Zlati kum je Zijad Gračić, Munuo Edi Jertec, Variva Izmira Brautović, Gruba Nika Burđelez, Kamilo Hrvoje Sebastijan, Pasimaha Bporis Matić, Dobre Mirej Stanić, Drijemalo i Satir Bojan Beribaka, dok su placari Toni Kukuljica, Petar Puljić, Ivan Perić i Franjo Gadžić. Dio ansambla sudjelovao je na konferenciji za medije, a istaknuli su kkao im je iznimno drago međusobno surađivati, raditi… Istaknuli su i to kako je jednostavna podjela i izričaj isplivala van i postala izričaj, te kako se u svima nama duboko kriju ta lica.

Za scenografiju je zadužen Ivica Prlender, za kostimografiju Danica Dedijer, skladateljica je Paola Dražić Zekić, dizajner svjetla je Zoran Mihanović a koreografkinja je Zrinka Japunčić.

Ponavljamo još jednom, 20. siječnja uživajte, s početkom u 20 sati u novom, zanimljivom Držiću i njegovom vječnom ‘Skupu’.

MNJ

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist