Politika

Premijer Milanović: Proračun je racionalan

Premijer Milanović: Proračun je racionalan

Hrvatska Vlada u Sabor je uputila prijedlog državnog proračuna za ovu godinu s planiranim rashodima u iznosu od 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine.

Prihodi su planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, što je 1,4 posto više nego 2011., donosi hrt.hr.

– Ovaj proračun je racionalan i realan. Svjesni smo da trenutno moramo štedjeti kako bismo se kvalitetno razvijali i to je bit ovog proračuna. Ovo su mjere za koje vjerujemo da će potaknuti rast i razvoj u Hrvatskoj – istaknuo je premijer Zoran Milanović
Deficit proračuna planiran je na 9,9 milijardi kuna, ili 2,8 posto BDP-a. Doda li se smanjenju rashoda od 3,4 milijarde kuna i planirani porast prihoda za posebne namjene i pomoći u iznosu od 598,7 milijuna kuna i za taj iznos planirani porast rashoda financiranih iz tog izvora – ukupno smanjenje rashoda iznosi 4 milijarde kuna.

Vlada je smanjila rashode za zaposlene za 1,5 milijardu kuna, a doda li se i 450 milijuna kuna za zaposlene u zdravstvu ukupno je smanjenje 1,95 milijardu kuna. Materijalni se rashodi smanjuju za 317 milijuna kuna, a rashodi za subvencije za ukupno 1,2 milijardu kuna, pri čemu je smanjenje za poljoprivredu 817 milijuna kuna, a na stavci HŽ-a ukupno 543 milijuna kuna. Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.
 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist