Politika

PREKRŠENA PROCEDURA “Tražimo micanje točaka s Gradskog vijeća”

KLGB Srđ je Grad

Gradski vijećnici Kandidacijske liste grupe birača ‘Srđ je Grad’ na današnjoj su konferenciji za medije iznijeli niz proceduralnih grešaka u pripremi sjednice Gradskog vijeća, koja je najavljena za ovu subotu.

– Od samoga početka rada naše liste u ovome sazivu Gradskoga vijeća upozoravali smo i ukazivali na važnost poštivanja proceduralnih pravila u radu tijela gradske uprave, posebice Gradskoga vijeća. Od početka govorimo kako bi trebalo što češće sazivati Gradskoga vijeća, s razumnim brojem točaka dnevnog reda. Prošlo je dva mjeseca od zadnje sjednice, a broj točaka, njih 49, je opet prevelik za bilo kakav razuman rad, proučavanje materijala i odlučivanje. Od tih točaka neke su zaista opsežne i iznimno ozbiljne – kazao je gradski vijećnik Ivan Viđen.

Kao drugi problem Viđen je naveo ‘običajno’ kašnjenje odgovora na vijećnička pitanja, za što je Poslovnik predvidio rok dostave od 30 dana, što dosad nije bio slučaj.

Gradski vijećnik Igor Miošić osvrnuo se na nedostavljeni materijal o točkama 9. i 10. te od 39. do 49. dnevnog reda.
– Za deset zadnjih točaka još nemamo nikakve materijale. A točke 9. i 10. tiču se o urbanističkim planovima o kojima treba odlučivati. Nakon ove konferencije za medije održat će se prezentacija prostornih planova, GUP-a i PPU-a, iz točaka 9. i 10., što bi navodno trebalo nadomjestiti činjenicu da te materijale do dan danas nismo dobili. Nismo stručnjaci za to područje i htjeli smo ih dati stručnjacima na analizu. Ipak, oni će na našim stolovima biti tek na dan sjednice – kazao je Miošić.

Gradska vijećnica Mariela Marković istaknula je kako je time prekršen članak 78. Poslovnika GV-a, kojim je određeno da se poziv za sjednicu s materijalima koji se odnose na prijedlog dnevnoga reda upućuju vijećnicima najkasnije osam dana prije održavanja sjednice.
– Ne samo da se to nije dogodilo osam dana prije sjednice, nego se vjerojatno neće ni dogoditi do subote. To znači da ako usvojimo ovakav dnevni red, dizati ruke za nešto o čemu zapravo ne znaju – kazala je Marković.

Iz procuderalnih razloga KLGB Srđ je Grad tražit će micanje s dnevnog reda i točke koja se tiče regionalizacije.
– Na jednoj od prethodnih sjednica gradski vijećnik Ivo Gjaja prikupio je dovoljan broj od devet potpisa, što je dostavljeno i u materijalima. Tematska sjednica je trebala biti održana u roku od 15 dana, ali to se nije dogodilo, već je to uvršteno kao jedna od 49 točaka dnevnog reda. Ne samo da je ta tema preozbiljna, nego je i u tom slučaju prekršena procedura – objasnila je Marković.

Ukoliko većina vijećnika Dubrovačkog dogovora odluči ne postupiti u skladu s Poslovnikom te ne odbaci s prijedloga dnevnoga reda točke za koje se po gradskim vijećnicima SJG nisu stekli uvjeti o raspravljanju i odlučivanju, gradski vijećnici te kandidacijske liste će poduzeti pravne korake kako bi ukazali na nepoštivanje proceduralnih pravila, među kojima je i pokretanje upravnoga spora na nadležnom sudu.

Na upit hoće li prihvatiti izvješće gradonačelnika o radu za proteklih šest mjeseci, gradski vijećnici su odgovorili kako se ‘još uvijek pripremaju za sjednicu’.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist