Kultura

‘PREĐU U SPOMEN’ Izložba u čast legendarnom dubrovačkom glumcu

'PREĐU U SPOMEN' Izložba u čast legendarnom dubrovačkom glumcu

Povodom pete obljetnice smrti velikog glumca Predraga Vušovića Pređa, u ponedjeljak će se, 1. kolovoza s početkom u 19:30 u atriju palače Sponze, otvoriti izložba „Pređu u spomen“ koju priprema umjetnica Jagoda Bujić. Izložba će biti otvorena do 10. kolovoza.

Autorica izložbe Jagoda Buić tom prigodom ističe kako je „izložba sačinjena tek od nekoliko naznaka, krhotina, odrezaka, koje će u svakom tko ga je poznavao izazvati vatromete, vodopade asocijacija i sjećanja. Uvijek toplih, neprevaziđeno maštovitih, mangupskih, pametnih.“ Za mnoge, Pređo je još uvijek tu, njegov duh je još u Gradu, još je na Igrama, kaže nekadašnji intendant Igara, redatelj Krešimir Dolenčić i nastavlja: „Ne znam kako vi gospodo, ali on meni nije otplovio ni u kakav ‘spomen’. Još uvijek, kad čujem koji dobar vic poželim ga odmah nazvati, kako smo to običavali jedan drugome. U Arkulinu je imao prekrasnu rečenicu: Jesam li ovo ja, ili sam ono ja?“

Predrag Vušović Pređo rođen je 29. kolovoza 1960. godine u Kotoru, a osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku gdje započinje glumačku karijeru već početkom 70-ih igrajući Toma Sawyera u istoimenoj predstavi. Od 1979. živi u Zagrebu, gdje je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti. Do 1996. radi u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, nakon čega prelazi u kazalište Gavella u Zagrebu. Ostvario je mnogobrojne nezaboravne uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je obilježio naslove kao što su Vojnovićeva „Dubrovačka trilogija“ i „Ekvinocijo“ u režiji Joška Juvančića, „Kafetarija“ u režiji Tomislava Radića, te tri Držićeva „Dunda Maroja“, u režiji Krešimira Dolenčića, Paola Magellija (gdje je za ulogu Pometa osvojio i nagradu Orlando) i Ivice Kunčevića. Predrag Vušović preminuo je u Zagrebu, 17. veljače 2011., no uspomena na njega ni danas ne blijedi. Snažan biljeg koji je svojim ulogama ostavio u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara ostaje kao trajan zalog budućim naraštajima koji će, poput njega, biti neraskidivo vezani uz Igre.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist