Kultura

Predstavljena poema Mara Jovića posvećena dubrovačkom branitelju

Predstavljena poema Mara Jovića posvećena dubrovačkom branitelju

Ovog petka, 1. kolovoza, u crkvi franjevaca Male braće predstavljena je nova knjiga, zapravo poema „Sveti Nikola“ dubrovačkog pjesnika Mara Jovića, koju je i objavio Franjevački samostan.
Ispred izdavača autora, predstavljače i veliki broj okupljenih pozdravio je fra Veselko Grubišić, naglasivši kako ova Jovićeva poema iako govori o ratnim stradanjima našeg grada, ni u jednom trenu ne spominje osvetu i mržnju, tek ljubav koju u sebi nosi glavni lik, dubrovački mladić koji preko noći postaje branitelj svog grada.
„Lijepa riječ potrebna je ljudima, velikim i malim“ stih je iz poeme kojeg je, uz mnoge druge, u svom pogovoru napisao, a večeras ponovio don Robert Čibarić, naglasivši vjeru koju u sebi nosi Jovićev junak, u borbi za spas svog grada, „za vječnu baštinu se borim“ i onog najgoreg dana, 6. prosinca 1991., na blagdan Svetog Nikole.
O putu kojeg prolazi glavni lik, nakon ranjavanja i u stanju kome, krenuvši put neba i susreta sa Svetim Petrom, kroz Raj, Čistilište i Pakao, te razgovora sa svecem, kao što je i Dante i mnogi drugi znani pisci i njihovi likovi išli, govorio je akademik Luko Paljetak, kojem se Maro Jović posebno zahvalio za stalnu pomoć i praćenje u njegovom pjesničkom stvaralaštvu.
Svojim sjajnim nastupom i izvedbom tri pjesme ovo večer posebno su uveličali članovi zbora Katedralni madrigalisti.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist