Kultura

Predstavljena knjiga ‘Ma koji život, ma koji teatar’ Mani Gotovac

Predstavljena knjiga 'Ma koji život, ma koji teatar' Mani Gotovac

Predstavljanje knjige Mani Gotovac ‘Ma koji život, ma koji teatar’ održalo se večeras u Saloči od zrcala, a knjigu je, uz autoricu, predstavila i dr. Sc. Vanda Babić s Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, koja je zajedno s Mani čitala i komentirala dijelove knjige.

Uz njih, u programu su sudjelovali i Đelo Jusić te Klapa Kaše.

Za početak, Mani je osvojila srca publike riječima: Bilo bi vrijeme da se umorim, ali moj unuk kaže da sam ‘luda čovječica’, koja je pristala raditi na Igrama uz maestra Mladena Tarbuka.

Knjiga ‘Ma koji život, ma koji teatar’ koncipirana je različitim stilovima pisanja, od SMS poruka do e-mailova, što je istaknula, među ostalim, Babić, dok je Gotovac pak dodala kako je ‘bliža francuskom duhu pisanja, pa su utoliko znanstvene rečenice bliske svakom čitatelju’, ističući svoj mediteranski duh.

– Knjiga se zapravo nadovezuje na prethodnu knjigu od Mani pod naslovom ‘Fališ mi’ – zasebne su i spojene, čine cjelinu. One su posebne i ne zaboravljaju se, a Mani vas od samog naslova svoje posljednje knjige tjera na razmišljanje. Gotovac u svojoj knjizi ne šuti, ona vrišti jer drugačije ne može, ona vrišti počevši sa samim naslovom – kazala je pak Babić.

Mani se dotakla i svoje ‘vječne teme’, ljubavi, koju je posebno istaknula otkad radi u Dubrovniku, spominjući riječi sv. Augustina:

Sveti Augustin je kazao: ‘U mjeri u kojoj ljubav u tebi raste, u toj mjeri raste i tvoja ljepota’. Može li se za Dubrovnik reći nešto točnije? Naime, njegova ljepota raste u mjeri naše ljubavi za njega. Vojnović je napisao da sve što imamo moramo zahvaliti kostima naših predaka. Zaboravljamo da ono što smo naslijedili moramo dati u naslijeđe – kazala je Gotovac, te dodala:

– Sveti Augustin kaže da tko sam ne gori ljubavlju, ne može ljubavlju zapaliti drugoga. Ništa mi se ne čini pogubnijim od ravnodušnosti u kojoj nažalost uglavnom živimo. S jedne strane, tu je silna pomama za novcem, a s druge strane totalna ravnodušnost – kazala je.

– No, ima nešto što bi moglo pobijediti. I opet ću citirati sv. Augustina. ‘Ako šutiš, šuti iz ljubavi. Ako govoriš, govori iz ljubavi. Ako opraštaš, opraštaj iz ljubavi. Ako opominješ opominji iz ljubavi’. Ja sam samo ljetni stanovnik, ali za mene je Dubrovnik pojam. Pojam Grada. I želim da to bude put prema kojem bismo mogli početi ispočetka – za kraj promocije je rekla Gotovac.

 ‘Ma koji život, ma koji teatar’ knjiga je koja uz dnevničke fragmente obiluje polemikama, dramaturškim komentarima i teatrološkim opservacijama. Autorica, koja je svoj cijeli profesionalni vijek posvetila kazalištu, isprva kao kritičarka, potom teatrologinja i dramaturginja, pa naposljetku kao ravnateljica Teatra &TD te prva intendantica hrvatskoga nacionalnog kazališta u povijesti (HNK-a u Splitu, pa potom u Rijeci), u ovoj knjizi pokazuje da je kazalište za nju kako dio profesionalnog djelovanja, tako i dio koji ispunjava njezin osobni život, odnosno svaki trenutak – teatar je za nju velika metafora cjelokupnog smisla ljudske egzistencije.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist