Kultura

Predstavljena knjiga Luka Paljetka ‘E, ali si čovjek, ali si ljud?’

Predstavljena knjiga Luka Paljetka 'E, ali si čovjek, ali si ljud?'

‘E, ali si čovjek, ali si ljud?’, nova zanimljiva knjiga našeg akademika Luka Paljetka predstavljena je u ponedjeljak navečer u klaustru Franjevačkog samostana Male braće, a sastoji se od studija, članaka i natuknica o Marinu Držiću i njegovu djelu.

Lijepu večer organizirao je Dom Marina Držića uz 450. godišnjicu smrti velikog Vidre. Uz autora, o knjizi su govorili akademik Tonko Maroević, te Zoran Bošković iz nakladničke kuće ‘Naklada Bošković’, dok je u glazbenom dijelu programa nastupio Darko Matičević, skladatelj, šansonijer i profesor glazbene kulture, koji je svoju  ljubav prema poeziji Luka Paljetka odlučio ovjekovječiti uglazbljenim stihovima našeg velikog pjesnika.

 

– Ove godine slavimo gotovo zaboravljenu obljetnicu smrti Marina Držića u venecijanskim mutnim vodama, čini se kao da i mi živimo u venecijsnskim mutnim vodama i da su nam važnije neke druge veličine – kazao je Luko Paljetak.

– U uvodu i naslovu knjige dano je pitanje lika o kojem ništa ne znamo jer je on upisan u ovo djelo koje se zove Tripče de Utolče, a to djelo je ostalo u fragmentima i vrlo je krnje, a on pita drugog lika “ali si čovjek, ali si ljud”? Upravo ta dihotomija, ta veza između ‘čovjeka’ i ‘ljuda’ zainterigirala me  i pokušao sam vidjeti što to zapravo Držiću znači, na kojoj je on zapravo strani, što znači čovjek prema ljudu. U istoj rečenici spominju se riječi ‘čovo’, ‘čovuljic’ i ‘čovječji’, a mene je zanimalo što je od toga Držić. U Držićevu svijetu oni koji su nahvao, to su glumci, a nahvao su jer glume i ljude nahvao i ljude nazbilj – dodao je Paljetak.

‘Držić želi biti integralni čovjek, ne netko tko je utopljen u amorfnu masu ljudi što njegovo vrijeme i dopušta i nedopušta, a da bi se to moglo postići, treba biti ‘vjertuoz’, treba vjerovati da ‘virtu’ može pobijediti ‘fortunu’, nasljeđe, pravo po krvi i da se to pravo po krvi može nadoknaditi pravom po vrijednosti, dodao je akademik.

Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić kazao je kako ova knjiga ne predstavlja samo skup članaka i studija o Marinu Držiću, već je to knjiga koja je nastavak na roman kojeg je Paljetak napisao na 860 stranica.

– Nit vodilja kroz sve te knjige o Marinu Držiću je da on nije urotnik, već samo plemić koji želi vratiti svojim radom sebi i drugima čast. Ova je knjiga pitko štivo za čitatelja, a ujedno i veliki znanstveni doprinos popunjavanju praznina u izučavanju našeg najvećeg komediografa- kazao je Matić, dok je urednik Zoran Bošković naglasio kako se radi o petstotom naslovu Naklade Bošković.

– Pitam se što li je Luka Paljetka nagnalo da odabere našu nakladničku kuću. Ne očekujem odgovor, ali ostajem duboko zahvalan. Držim Paljetka učiteljem koji piše i stvara i spašava od zaborava velikane poput Marina Držića. Držićeva djela danas su temelj hrvatskoga dramskog repertoara. Držim i vjeruje da ga nijedna politika i nijedan ustroj ne smiju zapostaviti i izbaciti iz školskih programa i tako ga uskratiti budućem naraštaju – kazao je Bošković.

– Ova knjiga prolazi iz dugoga druženja, duge vjernosti, osjećaja solidarnosti, paralelizma, osjećaja produbljenog koji je u Romanu o Marinu rezultirao imaginarnom konstrukcijom i rekonstrukcijom života, a ovdje fazu po fazu, riječ po riječ, ideju po ideju ulazimo u srž Držićeva opusa. Tu su radovi različitog žanra, Držić je razumijevao specifičnosti europskog konteksta, a s druge strane s lakoćom i ležernošću pjesama pisanih po uzoru na Marina, pjesama pisanih za libreto, pjesama s kojima se Luko  također znao poigrati. Ova nas knjiga filološki obavezuje svojom dosjetljivošću i erudicijom i nudi nam na nizu malih poglavlja originalna i dosad neviđenih rješenja nekih zagonetki i tumačenja osnovnih ideja. Prvi dio predstavlja Držićeve filozofske preokupacije, a da bi donio nova značenja ‘fortune’, ‘ljepoti’, Luko najprije ukriža sve Držićeve tekstove – kazao je pak Tonko Maroević.

MNJ

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist