AktualnoDuList IN

PREDSTAVLJEN ‘RUĐER’ Solarni auto koji može ‘odraditi’ vožnju od 150 kilometara bez punjenja baterija

PREDSTAVLJEN 'RUĐER' Solarni auto koji može 'odraditi' vožnju od 150 kilometara bez punjenja baterija

Danas su nastavnici i učenici Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik predstavili solarni električni automobil koji nosi simboličan naziv ‘Ruđer 01’.

Projekt je nastao u suradnji s Udrugom inovatora ‘Dubrovnik’ te je prvenstveno osmišljen i dizajniran za sudjelovanje na utrci solarnih električnih automobila srednjih škola Hrvatske ‘Soela’ u Sisku.

Ravnatelj Obrtničke škole Dubrovnik Dinko Mandić i profesor Željko Prce, ujedno i predsjednik Udruge inovatora ‘Dubrovnik’, za DuList su pobliže objasnili kako su došli na samu ideju, tko je sve sudjelovao i koje planove imaju u budućnosti.

– Bili smo u Sisku na jednom stručnom skupu gdje smo se upoznali s kolegama iz te škole, organizatorima i nositeljima projekta te s isto tako s drugim školama koje su stvarale taj projekt. Početkom ove školske godine krenuli smo u prikupljanje novčanih sredstava za projekt izrade solarnog električnog automobila. Moramo naglasiti kako je cijena opreme izrazito skupa, ali i zahtjevna… Zbog toga smo imali problema s narudžbom u Dubrovniku jer ti se dijelovi u našem gradu ne mogu pronaći. Određene dijelove smo morali naručivati iz drugih dijelova Hrvatske. Dakle, naša prva aktivnost po pitanju ostvarivanja ovog projekta bilo je prikupljanje novčanih sredstava gdje su nam pomogli Grad, Županija, Zajednica tehničke kulture, Udruga inovatora ‘Dubrovnik’ – rekao je Mandić.

Više o ovom hvalevrijednom projektu možete pročitati u novom broj DuLista!

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist