Politika

PREDSTAVLJEN PROGRAM HNS-a Dujmović: ‘Da bismo proveli sve naše ideje morat ćemo raditi pametno’

PREDSTAVLJEN PROGRAM HNS-a Dujmović: 'Da bismo proveli sve naše ideje morat ćemo raditi pametno'

Kandidat HNS-a za gradonačelnika Dubrovnika Valentin Dujmović i kandidati za njegove zamjenike ovog četvrtka predstavili su javnosti izborni program kojeg će provesti u narednom mandatu.

Predstavljanje programa odvilo se u dvorani hotela Petka, a program se fokusirao na razvojne projekte Grada Dubrovnika te socijalni program. Tu je još, istaknuli su, i ulaganje u komunalne tvrtke, sve kako bi, kazao je Dujmović, Dubrovnik ostao kvalitetno vođen. Zanimljivo je istaknuti i ukidanje prireza na dohodak, a o svemu je Dujmović više govorio pred okupljenim HNS-ovcima i simpatizerima stranke, zahvalivši se bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću na pohvalama, pomoći i suradnji tijekom posljednjih godina.

– Dubrovnik 2020. program se predstavlja danas, ideja i cilj da Dubrovnik i naredne četiri godine ostane najbolji. Najbitniji dokument u svakom gradu i obitelji i je budžet, odnosno proračun, i najbitnije pitanje je koliko novca imamo. Predstavljam moj prijedlog proračuna – kazao je Dujmović, navevši kako se radi ukupno o dvije milijarde kuna.

– Razvojni i socijalni programi te investicije po pola milijuna kuna, a investicije u komunalne tvrtke dodatnih 500 milijuna kuna, to je plan. Istovremeno ću u potpunosti ukinuti prirez, koji su naši zaposleni sugrađani izdvajali iz svojih plaća. Na ovaj način, svakom našem sugrađaninu ostat će ovih deset posto prireza, koliko je dosad išlo u gradski proračun. Nismo to napravili napamet, kako bi dobili glasove, već smo napravili kvalitetnu analizu – kazao je među ostalim Dujmović, kazavši kako je temelj njihovog programa ‘nastavak okretanja prema ljudima, već provođene socijalne politike na što je ističe, jako ponosan’.

Detaljnije je prošao kroz rashode proračuna jer, istaknuo je, ‘očekuje stabilnost u Gradskom vijeću, s HNS-ovom većinom’, te je tako govorio o četverogodišnjem razdoblju, a s obzirom da, kako je kazao, dolazi iz Vodovoda, s ponosom je istaknuo pokretanje rješavanja problema.

– Napokon je ovaj problem riješen, a riječ je o izgradnju pročistača, projektu vrijednom 57 milijuna kuna. Osim rješavanja tog problema, riješit ćemo i druge komunalne probleme – kazao je Dujmović, dodavši kako na raspolaganju imaju preko 500 milijuna kuna. U planu je, dodao je, spajanje izvorišta Omble i Palate, radi alternative u slučaju zamućenja vode.

Spomenuo je i drugi veliki projekt – groblje Dubac, te ‘rušenje i kočenje’ istog.

– U 18 mjeseci dva puta se srušila Vlada. Ista ekipa je to napravila. Mi smo bolje prošli, dvije godine smo izdržali, no ista ekipa Dubrovnik drži taocem – naglasio je podsjetivši na rušenje proračuna, zbog čega su ‘propali bitni projekti’.

Večeras je među ostalim projektima najavljen i zimski razvoj grada, novi sadržaji, razvoj filmske industrije te ruralnog turizma, ali i poticaji privatnim iznajmljivačima kao i ‘pokretanje s mrtve točke’ što se tiče sporta, a osobno je, rekao je večeras Dujmović, za velike investicije.

– Poticat ću investicije kao što je Belvedere ili golf na Srđu – istaknuo je Dujmović, koji je dosta vremena posvetio, kako je kazao, sa svojim timom i ne obećanjima, već ispunjavanjem istih.

– Temelj proračuna je pametno gospodarenje onim što već imamo. Grad Dubrovnik s 270 milijuna kuna prije osam godina došao je na proračun od 500 ili gotovo 600 milijuna kuna. Ovo je realna priča, novac koji je tu, ne obećanja. Ne dajemo obećanja, već govorimo realno što to mi možemo napraviti. Sram me je obećati nešto a da to ne napravim. Želim hodati ovim gradom uzdignute glave i iz toga razloga sam tražio od tima koji je pripremao prezentaciju i projekte da budu realni. Puno investitora koji dolaze u Dubrovnik i zarađuju jako puno na brendu ‘Dubrovnik’ plaćaju ovom gradu malo ili ništa. To je vrijeme koje je prošlo i na tome ćemo intenzivno raditi. Da bismo proveli sve naše ideje morat ćemo raditi pametno – kazao je Dujmović, naglasivši posebno veliku ulogu svojih zamjenika, Matije Čale Mratović i Bruna di Ceglija Vukovića.

Čale Mratović dotakla se projekata koji su, kako je istaknula, ‘zbog pada proračuna bili na čekanju’.

– Pokrenut ćemo 16 novih vrtićkih skupina u vrtićima Palčica i Pčelica koje ćemo nadograditi, a svim roditeljima ćemo omogućiti upise. OŠ Montovjerna i Dom umirovljenika bit će nadograđeni – kazala je Čale Mratović najavivši i otvaranje tri nova vrtića, kao i besplatni vrtić za svako drugo dijete u obitelji, te povećanje dara za novorođeno dijete na 2500 kuna za prvo dijete, 3 500 za drugo, a treće na 5 550 kuna, te dodala i 15 tisuća za demografski ugrožena područja. Planira se gradnja sveučilišne knjižnice, te nastavak obnove dubrovačke baštine.

Di Ceglie Vuković osvrnuo se na teme iz njegovog resora, te najavio, među ostalim, posebne projekte koji se tiču branitelja, a oni su novi stanovi – kako na Nuncijati, tako i 110 novih stanova za branitelje u Mokošici. Tu su još i briga o braniteljskim udrugama, te planirana izgradnja spomenika civilnih žrtava na Batali.

– Kad se dovrši proces kupovine otoka Daksa, izgradit ćemo memorijalni centar – dodao je.

Osim toga, preseljenjem Libertasa u novi prostor učenici, studenti i nezaposleni plaćat će pokaz 30 kuna, što je tek dio najavljene modernizacije ove tvrtke. Podsjetio je i na 150 novih parkirnih mjesta na Radeljeviću, te tematski park ‘Grabovica’, a na zemljištu Vrtlara u Solitudu najavljena je zgrada za liječnike. Zaton će dobiti cvjetni centar, kazao je Di Ceglie Vuković, najavivši i nove linije koje će voziti prema Lokrumu i investicije na tom području. Tu je i osnaživanje Luke Dubrovnik, odnosno ulaganje u ovo područje u vrijednosti od 130 milijuna kuna.

Foto: HNS Dubrovačko-neretvanske županije

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist