Aktualno

PREDSTAVLJEN PILOT PROJEKT ‘Dubrovnik treba postati grad održivog turizma’

PREDSTAVLJEN PILOT PROJEKT 'Dubrovnik treba postati grad održivog turizma'

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima u petak, 15. rujna održao je sastanak s direktorom Eupolis grupe Rankom Milićem, savjetnikom za strateški, projektni, poslovni i institucionalni razvoj.

Tom prilikom Milić je predstavio pilot projekt Dubrovnika kao grada inovativnog održivog turizma.

U središtu predstavljenog pilot projekta jest optimalno korištenje kulturnih, prirodnih i ljudskih resursa, uvođenje reda, povećanje prihoda po posjetitelju umjesto povećanja broja gostiju, a ciljevi uključuju i edukaciju o drugačijim oblicima turizma radi gospodarske diversifikacije, ciljano ulaganje u kakvoću života i boravka stanovnika i gostiju, sve elemente održivog razvoja turizma i grada kao cjeline.

Elementi izloženog projektnog ciklusa uključuju sve faze; počevši od izrade planske i tehničke dokumentacije, pripreme, provedbe i praćenja ključnih infrastrukturnih ulaganja, razvoja i uspostave standarda, pravilnika i politika, preko ekspertnog sustava upravljanja posjetiteljima, pa sve do marketinga te projektnog i financijskog upravljanja, administracije i nadzora. Navedeno bi pomoglo ustoličiti Dubrovnik kao svjetski centar znanja i rješenja održivog turizma, generatora održivog razvoja, grad stvaralaštva, inovacija, atraktivnog i pristupačnog za život i rad.

-Grad Dubrovnik ima definirane kratkoročne i dugoročne ciljeve upravljanja destinacijom, a dugoročni cilj svakako je pozicionirati Dubrovnik kao međunarodnu destinaciju održivog turizma – kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Istaknuo je probleme s kojima se grad nosi zbog usko koncentriranog dnevnog prometa brodova na kružnim putovanjima i negativnog marketinga koji iz toga proizlazi te se osvrnuo i na pozitivne zaključke sa sastanka s čelnicima industrije cruising turizma održanog prošlog tjedna u Hamburgu. Iskazao je zadovoljstvo iznesenim promišljanjima i nadu da će potencijalna suradnja uroditi krajnjim ciljem – postizanja veće razine kvalitete ukupne turističke ponude kroz aktivnu primjenu praksi održivog turističkog razvoja.

Predstavljanju su između ostalih nazočili privremeni pročelnici Ana Hilje i Marko Miljanić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković kao i novoimenovani savjetnik gradonačelnika za turizam Filip Žaja. Na poziv gradonačelnika predstavljanju su prisustvovali gradski vijećnici Tatjana Šimac Bonačić i Ljubo Nikolić te dugogodišnji djelatnik u turizmu Tonći Skvrce.

Svi sudionici sastanka pozdravili su novi pristup upravljanja destinacijom kojeg vide kao zaokret u promišljanju turizma.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist