Kultura

Predstavljanje knjige ‘Književne prosudbe’ Nedjeljka Mihanovića

Knjizevne posudbe Nedjeljko Mihanovic

U Saloči od zrcala u ponedjeljak navečer održano je predstavljanje knjige ‘Književne prosudbe’ autora Nedjeljka Mihanovića. Promociju knjige organizirala je Družba ‘Braća hrvatskog zmaja’, Zmajski stol u Dubrovniku.

– Trudimo se na neki način, rekao bih, kroz našu ulogu balansirati između povijesti i sadašnjosti. Temeljna zadaća Družbe je prezentiranje zadaća i obilježavanje obljetnica iz hrvatske povijesti, ali i biti u tijeku nekih suvremenih događanja, posebno ako se to odnosi na članove Družbe, kao što je i sam autor Nedjeljko Mihanović, još od 1990. godine – kazao je Nikola Obuljen, pročelnik stola u Dubrovniku. Uz njega, knjigu su predstavile i ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Sanja Putica te Hrvojka Milanović Salopek u ime svog oca, autora knjige.

‘Književne prosudbe’ spoj su književnosti, povijesti, politike, filozofije, sociologije, psihologije pa i autobiografskih fragmenata, kojih se, kaže, klonio u proteklim vremenima.

U 59 poglavlja i pet stotina stranica Nedjeljko Mihanović podijelio je građu na tri kompozicijska poglavlja: Poezija, Proza i Miscellanea.

Knjiga je opremljena kazalom imena, te po potrebi znanstvenim bilješkama, te je nastavak životnoga angažmana Nedjeljka Mihanovića u čijem je središtu ljubav prema istini, domovini, pojedincu, poštovanje osobnih i umjetničkih vrijednosti. Posvetio se više od pola stoljeća čuvanju silnica koje su usmjerene ne samo prema pripadnicima vlastitoga naroda nego i prema usporedbi sa zapadnim kulturološkim dosezima, rečeno je o knjizi.

Autor Nedjeljko Mihanović bavi se u Prosudbama, među ostalim, ovim piscima: Antunom Mihanovićem, Vladimirom Nazorom, A. B. Šimićem, Ivanom Petričevićem, Josipom Pupačićem, Tonkom Maroevićem, Nadom Pomper, Ivanom Šarolićem, a tu još možemo naići i na Ivanu Brlić-Mažuranić, Vladimira Nazora, Mladena Hanzlovskog, Vitomira Lukića, Ivana Aralicu, Zlatka Tomičića…

 

 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist