Natrag
23.8.2017 02:49

facebook

twitter

google

rss

dulist

PREDAVANJE U DVORU Brocardov dubrovački biser manirizma

26.11.2014 @ 20:59 Baldo Marunčić Kultura
6;6

Podijelite:

Predavanje dr. sc. Tanje Trške ‘Bolonjski modeli za dubrovačke naručitelje: Pala sv. Mateja Evanđelista Pellegrina Brocarda’ održano je u srijedu navečer u Kneževom dvoru.

– Predavanje je održano u suradnji s župom Velike Gospe, a kao nastavak prezentacije materijala iz Katedrale, ali i završetak projekta Dubrovačkih muzeja, velike izložbe o Sorkočevićima, kada je i ova pala, kao njihova ostavština, bila izložena – rekla je uvodno voditeljica Kneževog dvora dr. sc. Vedrana Gjukić Bender.

Pellegrino Brocardo bio je ligurski slikar koji u Dubrovnik stiže sredinom 16. stoljeća i u Dubrovniku boravi zajedno s dubrovačkim nadbiskupom Lodovicom Beccadellijem od 1555. do 1560. godine. Pala sv. Mateja Evanđelista, potpisano i datirano djelo ligurskoga slikara Pellegrina Brocarda, nastala je 1558. godine po narudžbi Stjepana Sorkočevića kao zavjet njegova brata Pavla.

– Pala svetog Mateja Evanđelista danas se nalazi u Katedrali, iako nije za nju izvorno naručena. Tamo je prenesena 1713. godine nakon blagoslova barokne Katedrale. Riječ je o jednom od dva sačuvana poznata slikarska djela Pellegrina Brocarda, kojeg talijanska historiografija uopće ne pozna kao slikara, a kod nas je ostavio vrijedna djela. Ta djela su u dubrovačkoj sredini unijela novosti u skladu s tadašnjim suvremenim strujanjima talijanskog slikarstva – istaknula je predavačica dr. sc. Tanja Trška.

– U njegovim djelima ključan je prekid s tradicijom, premda se oslanjao na poznate i provjerene modele talijanskih umjetnika. Vremenski je riječ o visokoj renesansi, a oltarna pala najznačajnije je djelo manirizma na dubrovačkom tlu. Zbog toga je značajna, jer takvih djela zapravo nema – kazala je dr. sc. Tanja Trška.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana