Kultura

PREDAVANJE U DVORU Brocardov dubrovački biser manirizma

Tanja Trška

Predavanje dr. sc. Tanje Trške ‘Bolonjski modeli za dubrovačke naručitelje: Pala sv. Mateja Evanđelista Pellegrina Brocarda’ održano je u srijedu navečer u Kneževom dvoru.

– Predavanje je održano u suradnji s župom Velike Gospe, a kao nastavak prezentacije materijala iz Katedrale, ali i završetak projekta Dubrovačkih muzeja, velike izložbe o Sorkočevićima, kada je i ova pala, kao njihova ostavština, bila izložena – rekla je uvodno voditeljica Kneževog dvora dr. sc. Vedrana Gjukić Bender.

Pellegrino Brocardo bio je ligurski slikar koji u Dubrovnik stiže sredinom 16. stoljeća i u Dubrovniku boravi zajedno s dubrovačkim nadbiskupom Lodovicom Beccadellijem od 1555. do 1560. godine. Pala sv. Mateja Evanđelista, potpisano i datirano djelo ligurskoga slikara Pellegrina Brocarda, nastala je 1558. godine po narudžbi Stjepana Sorkočevića kao zavjet njegova brata Pavla.

– Pala svetog Mateja Evanđelista danas se nalazi u Katedrali, iako nije za nju izvorno naručena. Tamo je prenesena 1713. godine nakon blagoslova barokne Katedrale. Riječ je o jednom od dva sačuvana poznata slikarska djela Pellegrina Brocarda, kojeg talijanska historiografija uopće ne pozna kao slikara, a kod nas je ostavio vrijedna djela. Ta djela su u dubrovačkoj sredini unijela novosti u skladu s tadašnjim suvremenim strujanjima talijanskog slikarstva – istaknula je predavačica dr. sc. Tanja Trška.

– U njegovim djelima ključan je prekid s tradicijom, premda se oslanjao na poznate i provjerene modele talijanskih umjetnika. Vremenski je riječ o visokoj renesansi, a oltarna pala najznačajnije je djelo manirizma na dubrovačkom tlu. Zbog toga je značajna, jer takvih djela zapravo nema – kazala je dr. sc. Tanja Trška.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist