Kultura

PREDAVANJE JOSIPA LISCA ‘Gundulić je sjajan pisac. Držić je genije’

PREDAVANJE JOSIPA LISCA 'Gundulić je sjajan pisac. Držić je genije'

U ispunjenoj Saloči od zrcala, jezikoslovac dr. sc. Josip Lisac večeras je održao predavanje pod nazivom ‘Držićev jezik i leksikografija njegova doba’.

Predavanjem dr. sc. Josipa Lisca, Dubrovačke knjižnice dale su veliki doprinos programu obilježavanja 450. godine od smrti velikog umjetnika Marina Držića. U svom izlaganju Lisac je govorio o hrvatskoj jezičnoj situaciji Držićeva vremena, o njegovom poznavanju raznih jezika i njihovom korištenju u djelima i o mnogim drugim temama u kojima objašnjava Držićevo djelovanje.

Lisac se za DuList prisjetio svojih početaka, a istaknuo nam je kako u mlađim danima nije bio zainteresiran za hrvatski jezik.

– Prvi put sam bio u ozbiljnom kazalištu u Rijeci kao pučkoškolac. A izvodio se Dundo Maroje. Tada me nije zanimao ni Dundo Maroje, ni hrvatski jezik, nego su me športovi zanimali. Pamtim Europsko prvenstvo u Beogradu iz ‘62. – dan danas znam napamet rezultate. U centimetar koliko je tko skočio. I dubrovačkih se vaterpolista iz tog vremena vrlo dobro sjećam – kazao nam je Lisac s osmijehom na licu.

Ističe kako su na njegov sveučilišni odabir i usmjerenje utjecali dobri profesori iz srednje škole. Tako je na Filozofskom fakultetu u Zadru završio studij kroatistike i filozofije. Imao je razne ponude za ostanak na Sveučilištu, ali se odlučio vratiti u Delnice i počeo raditi na lokalnoj radio postaji. No njegova želja za nastavak sveučilišne karijere bila je sve veća.

Profesor Dalibor Brozović pozvao ga je kao asistenta na Sveučilištu u Zadru.

– To je naravno bila teška odluka, pristanak na mnogo manju plaću, odlazak iz svoje kuće. Najviše mi je nedostajala majčina kuhinja – rekao nam je Lisac koji na Zadarskom Svučilištu djeluje od 1978. Tu je od 2002. u trajnom zvanju redovitog profesora.

U daljnjem razgovoru, jezikoslovac Josip Lisac rekao nam je kako Držićev utjecaj na razvitak hrvatskoga jezika nije bio značajan i to najviše iz žanrovskih razloga.

– Držić općenito nije bio prepoznat dugo. Počeo se objavljivati potkraj 19. stoljeća – doduše vrlo ‘traljavo’. No važne su Krležine riječi i komplimenti za Marina Držića. Kad je Krleža nešto rekao, to je bilo strašno važno – ističe nam Lisac i dodaje kako je Držić veliki talent.

– On je usporediv s najvećim umjetnicima na svijetu. Dubrovnik nije mogao u to vrijeme podnositi takvu svijest, takvu genijalnost. Ivan Gundulić je sjajan pisac. A Držić je genije – zaključio je Lisac.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist