Crna kronikaGrad

PRAVOMOĆNA PRESUDA VRHOVNOG SUDA U AFERI ŠIPAN: Krivi su!

PRAVOMOĆNA PRESUDA VRHOVNOG SUDA U AFERI ŠIPAN: Krivi su!

Vrhovni sud u Zagrebu smanjio je kazne bivšem dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću i dubrovačkom poduzetniku Peru Vićanu u slučaju afere Šipan.
Kako su nam potvrdili na Županijskom sudu u Splitu putem kojeg ide objava presude, pravorijek je je potvrđen u svemu osim u trajanju kazne.
”Umjesto prvotnih kazni koje su bile, sada su uvjetne osude smanjene tako da su obojica dobila šest mjeseci zatvora uz uvjet godinu dana kušnje”, rekao nam je glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac.

Bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i njegov tadašnji koalicijski partner Pero Vićan osuđeni su nepravomoćno u prosincu 2012. godine za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to zlodjelo na Županijskom sudu u Splitu. Vlahušić je tada dobio godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, dok je Vićanu tada presuđeno deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Uskokova optužnica Vlahušića je teretila za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki “Dubrovačko primorje”, odnosno da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. S obzirom da kao gradonačelnik Vlahušić ima ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, on je prema navodima optužnice , koja je sada pravomoćno potvrđena, dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine.

Vićana se pak teretilo da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi grad Dubrovnik od njegove tvrtke “Dubrovačko primorje” kupio nekretninu na Šipanu, poznatiju kao Vila Dubravka.

Kako nam je potvrđeno sa Županijskog suda u Splitu, presuda je pravomoćna s danom posljednjeg ročišta na Vrhovnom sudu, odnosno 16. prosinca 2014. godine.
Na tom se ročištu Vićan, koji se cijelo vrijeme suđenja branio šutnjom, nije pojavio, a Vlahušić je nakon ročišta poručio kako će poštovati odluku suda, te ponovio kako se smatra nevinim.

”Bit će onako kako Vrhovni sud kaže, ja sam i gradonačelnik i građanin RH, poštujem svaku odluku Vrhovnog suda. Jako sam zadovoljan danas jer su protekle četiri godine, i kad sam preslušao cijeli tijek svega, stojim i dalje kod toga da osobno nisam učinio nikakvo kazneno djelo”, rekao je tada Vlahušić koji je za cijelu aferu optužio predsjednika DPDS-a Denisa Orlića i Pera Vićana.

”Ne postoji nijedn dokaz da sam ja posredovao, a cijeli predmet se temelji na lažnom svjedočenju predsjednika DPDS-a Denisa Orlića, čak i falsifikatima”, istaknuo je tada Vlahušić koji je i poručio kako se veseli presudi jer je nakon one splitske osvojio drugi mandat.

Inače, Vlahušića u ožujku očekuju ponovno izbori, jer su dubrovački gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća 29. prosinca 2014. godine odbili glasovati o prijedlogu proračuna za 2015. čime je po sili zakona pokrenuta procedura za prijevremene izbore.
Treba istaknuti i kako je u ponedjeljak USKOK na svojim stranicama objavio rješenje o provođenju istrage protiv Vlahušića u jednom drugom slučaju, aferi Revelin. USKOK smatra kako je Vlahušić pogodovao Lukši Frankoviću i time oštetio dubrovački proračun za više od milijun kuna.

Pročitajte još

MAJKA TEŠKO OZLIJEĐENOG MALOLJETNIKA ‘Sin mi je mislio da je gotov’

Dulist

OSUMNJIČENI GRAĐEVINARI Radovima u Novoj Mokošici poremetili statiku zgrade na susjednoj parceli

Dulist

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist