Kultura

Pravi glazbeni moskar! DSO nastavlja u ‘jesenjem tonu’

Pravi glazbeni moskar! DSO nastavlja u 'jesenjem tonu'

Početkom tjedna predstavljen je novi Jesenji glazbeni moskar, jednotjedni festival u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koji će se održati od 30. rujna do 7. listopada u Kneževom dvoru.

Na konferenciji za medije nekoliko riječi, ideja i realizacija kazali su ravnatelj DSO-a Damir Milat, dirigent Alan Bjelinski koji ravna koncertom otvaranja festivala, pročelnica za kulturu Grada Dubrovink Ana Hilje, predsjednik Umjetničkog vijeća DSO-a Matija Novaković te direktorica Turističke zajednica grada Dubrovnika Romana Vlašić.

Iako mlad, ‘prošlogodišnji’, festival je već naišao na izvrsnu podršku od strane publike upravo raznovrsnošću koju donosi na ulasku u jesen, kada smo u blagom zatišju i u želji za kulturnim događanjima kakve smo imali ljeti, a sve uz pomoć Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika, te Jadranskih luksuznih hotela. Jesenji glazbeni moskar donosi nam četiri koncerta koji raznolikošću programa uistine i čine jednu glazbenu lepezu, kazao je ravnatelj Milat, istaknuvši:

Nastavak kvalitetnih događanja

-Još prije dvije godine razmišljali smo što napraviti za jesen. Došla je ideja napraviti festival raznolikosti, jer festival može donijeti različite sadržaje. Iako je ove godine samo kalendarski jesen, festival ide dalje i donosi četiri različita koncerta – kazao je Milat, dodavši kako je program ‘pažljivo odabran’, te kako se ‘kvalitetna glazbena događanja moraju nastavljati ujesen i tijekom sljedećih godina’. Pročelnica Hilje naglasila je kako Grad Dubrovnik apsolutno podržava ovakvu vrstu događanja, koja obogaćivaju našu kulturnu ponudu.

-Veseli nas što već drugu godinu, nakon festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’, DSO nastavlja i dalje s kvalitetnim programom – među ostalim je dodala, dok su Matija Novaković i Alan Bjelinski prestavili program. Za kraj, direktorica TZ-a Romana Vlašić naglasila je uspješnost suradnje s orkestrom i kroz druge projekte koji oplemenjuju turističko-kulturnu  ponudu grada i nakon glavne sezone.

Prvi koncert održat će se 30. rujna i to s bandom Gadjo Manouche, a koncertom posvećenom gypsy jazz glazbi ravnat će dirigent Alan Bjelinski. Zatim na dva koncerta gostuje vrsna pijanistica i dobitnica prve nagrade na prestižnom Beethoven međunarodnom pijanističkom natjecanju u Beču, Jasminka Stančul. Na jednom koncertu pijanistica svira s  orkestrom i maestrom Tomislavom Fačinijem, dok na drugom nastupa s Gudačkim kvartetom DSO-a. Posljednji koncert donosi nam poznate operne arije i uvertire s omiljenim dirigentom dubrovačke publike, Noormanom Widjajom te po prvi puta sa sopranisticom Alketom Celom. Sve ovo čini jedinstveni glazbeni moskar, te nas itekako veseli idući petak i zanimljiv početak glazbene jeseni!

MNJ

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist