Zanimljivosti

PRAKTIČNI PRIRODNI SAVJETI Vrijeme je infekcija, no ‘bacite’ lijekove

PRAKTIČNI PRIRODNI SAVJETI Vrijeme je infekcija, no 'bacite' lijekove

Ukoliko osjećate bol u donjem dijelu trbuha, imate povišenu temperaturu, osjećaj pritiska u mokraćnom mjehuru… Vjerojatno patite od urinarne infekcije, a hladno vrijeme i duži boravak na otvorenim prostorima dodatno pogoršavaju situaciju.

Ne morate paničariti, no problem bi trebalo riješiti što prije. Srećom, ovakav tip neugodnosti može se riješiti na više prirodnih načina, samo je važno odmah početi djelovati.

Prirodne lijekove za urinarne infekcije zna portal Alternativa za Vas, a uz njih napominju kako je iznimno važno piti što veće količine vode, kako bi iz tijela izlatilo što više bakterija.Tu je još mnoštvo drugih praktinih ‘savjeta iz prirode’.

1. Medvjetka (Uva ursi)
Od ove biljke, koja ima snažna antibakterijska svojstva, radi se najpoznatiji čaj za urinarne infekcije – uvin čaj. Važno je znati da ga ne smijete kombinirati s brusnicom jer brusnica poništava njegovo djelovanje.

2. Brusnica
Poznato je da ove crvene bobice snažno djeluju kod infekcija uzrokovanih tvrdokornom bakterijom E. coli, a učinkovite su i kod ostalih upala povezanih s urinarnim traktom.

3. Breza
Lišće breze poznato je po svojim diuretičkim svojstvima. Osim što djeluje kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta te kod upale uretre, također ublažava kožne bolesti i reumu te čisti krv.

4. Petrusin
Ovaj vrlo zdravi sastojak svake kuhinje ima učinak detoksikacije, a poznato je i da djeluje kao diuretik, odnosno potiče mokrenje. Zato ga što češće jedite svježeg ili pripremajte čaj od njega (svježeg ili sušenog) kako biste ubrzali liječenje tegoba urinarnog trakta.

5. Kukuruzna svila
Osim što čaj pripremljen od kukuruzne svile rastvara kamenac i potiče izbacivanje pijeska iz bubrega, snažno djeluje i kod infekcija urinarnog trakta.

6. D-manoza
Kod infekcija mokraćnog mjehura jako je djelotvorna i D-manoza. Riječ je o jednostavnom, prirodnom obliku šećera, sličnom glukozi, koji se dobiva iz bobičastog voća poput brusnice te iz bresaka i jabuka. Čista D-manoza je čak 10-50 puta snažnija od samog ploda brusnice! Djeluje tako da na sebe veže štetne bakterije, te se mokrenjem one izbacuju iz urinarnog trakta.

Ako imate učestale urinarne infekcije, možete preventivno uzimati po 1 čajnu žlicu D-manoze dnevno. Jednostavno je otopite u čaši vode i popijte. Kod tvrdokornih urinarnih infekcija, preporučuje se kombinirati d-manozu sa sodom bikarbonom.

7. Soda bikarbona
Ova supernamirnica ima alkalna svojstva, što znači da neutralizira kiselost urina te pomaže kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist