Županija

‘POŽAR NIJE ŠALA’ Animirani film djecu podučava o opasnostima i posljedicama vatrenih stihija

'POŽAR NIJE ŠALA' Animirani film djecu podučava o opasnostima i posljedicama vatrenih stihija

‘Požar nije šala’ naziv je kratkometražnog animiranog filma koji je premijerno prikazan ovog četvrtka na Lokrumu.
Film je prikazan u organizaciji Hrvatskog agrometeorološkog društva i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a poticaj za njegov nastanak veliki su požari koji su tijekom ljeta prošle godine harali Pelješcem i Korčulom.

-Potaknuti idejom da je najmlađima animirani film blizak medij, Hrvatsko agrometeorološko društvo se upustilo u čarobnu avanturu izrade filma „Požar nije šala“. U filmu je pristupačno i postupno ukazano djeci kako nastaje, koji je uzrok i koje su strašne posljedice šumskog požara. Zbog male ljudske nepažnje šuma gori. Vatrogasci nadljudskim naporima gase požar, ali nakon toga ostaje tužna slika zgarišta – objasnili su svoju ideju iz Hrvatskog agrometeorološkog društva.

Animirani film edukativnog karaktera, namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, napravljen je u okviru projekta Požar, žestok neprijatelj šume čiji je nositelj HagMD, a partner Javna ustanova. Glavna poruka filma upravo je prikaz opasnosti koje požar predstavlja po materijalnu imovinu, prirodu i sigurnost ljudi, služeći kao medij za provođenje preventivnih mjera zaštite od požara te obrazujući djecu o uzročnicima požara, opasnostima koje šumski požari predstavljaju po život ljudi. Također, film upozorava na posljedice koje požar ostavlja na šume i njihov živi biljni i životinjski svijet te o sanaciji požarišta nakon požara. Alarmantan je podatak da period potreban da se izgorjela šuma obnovi jednak dužini prosječnog ljudskog vijeka.

Kroz film, najmlađe se želi obrazovati o štetama po materijalnu imovinu i prirodu koje požar ostavlja iza sebe, a čiji uzročnik je najčešće nepažnja čovjeka.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist