Kultura

Povratak vrijednostima

Povratak vrijednostima

Premijera nove predstave Kazališta Marina Držića „Mizantrop“ Jean-Baptiste Molierea koja će se upriličiti 10. prosinca, predstavljena je danas u Teatru Bursa.

Prevoditelj i fonetičar je Vladimir Gerić, redatelj Dražen Ferenčina, scenograf Marin Gozze, kostimografkinja Mirjana Zagorec, skladateljica Paola Dražić Zekić te oblikovatelj svjetla Silvio Giron.
– Mizantrop spada u žanr komedije, ali ne u one urnebesne, jer se smijemo našim manama. Na ovoj predstavi angažiran je trenutno najbolji redatelj u Hrvata Dražen Ferenčina – istaknula je uvodno na konferenciji za novinare ravnateljica KMD-a Jasna Jukić.

– Riječ je o kvalitetnom klasiku koji se često igra u kazalištima diljem svijeta, komadu u kojem se propituju temeljne ljudske vrijednosti: ljubav, prijateljstvo, iskrenost koji danas nestaju. Moliere zapravo „otkriva laži“, a budući da živimo u vremenu laži, realityja, celebrityja, i ne znamo što je prava stvarnost jer zapravo danas živimo u virtualnoj stvarnosti, ovaj komad vraća nas nama samima i pravim vrijednostima. Kao i druge velike klasike, Molierea je potrebno igrati zbog mentalne higijene, a stvarno je riječ o kapitalnom djelu svjetske književnosti – istaknuo je redatelj Dražen Ferenčina dodavši kako je posao pripreme priveden kraju.

– Radi se o komadu koji je pisan u stihu aleksandricin kojeg je gospodin Gerić dobro preveo, što je bilo iznimno važno da bi se Moliereve misli izašle iz tog stiha i doprle do suvremenog gledatelja – naglasio je Ferenčina ponovivši kako su ovakvi komadi potrebni u današnje doba.

Skladateljica Paula Dražić Zekić dodala je kako je i glazba ove predstave prilagođena komadu, a temeljena je na distorziji. Što se tiče kostima u predstavi, na konferenciji za novinare je istaknuto kako su oni u gotičkom stilu.

U predstavi glume Vinko Štefanec kao Alceste, Hrvoje Sebastijan kao Philinte, Slaven Sven Špišić kao Oronte, Glorija Šoletić kao Celimena, Helena Kovačić kao Elijanta, Izmira Brautović kao Arsinoja, Zdeslav Čotić kao Acaste, Edij Jertec kao Klitandar, Marin Tudor kao Du Bois, te Emerson de Souza Cruz kao Basque. Premijera predstave „Mizantrop“ je u subotu 10. prosinca u 19 sati i 30 minuta.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist