Zanimljivosti

Povratak građanima

Povratak građanima

Izložba pod nazivom “Europan” otvorena je u Luži, a na njoj su izložena 52 natječajna rada idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Centra iza Grada.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je prethodno u suradnji s Europan Hrvatska proveo anketni, međunarodni, javni, projektni i anonimni Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja E 11 lokacije "Centar iza Grada" na kojem je pobijedio prijedlog "Povratak građanima – Back to the citizens" skupine španjolskih arhitekata.

Nagrađena ideja, kako je istaknuto, a čiji će se elementi koristiti za međunarodni natječaj za projekt Centra iza Grada, i  uvrstiti u izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika, predviđa stvaranje višenamjenskog javnog prostora uz naglasak na odmicanje automobila od povijesne jezgre te stvaranje pješačke kontaktne zone.

– Ova izložba pokazuje što može i što ne može biti napravljeno. Ukoliko se vlasnici ovog prostora Excelsaodnosno Lukšić grupacija dogovore, ovo će biti jedno od pametnih rješenja. Drago mi je da su tu i suvlasnici i vlasnici. Pred početkom smo javne rasprave za izmjene i dopune GUP-a, a izloženi radovi pokazuju rješenja koje nismo stavili, a bilo bi vrijedno o njima razmišljati.

Prvonagrađeni rad je predložio da se prostor Pila slično promatra kao i prostor Centra iza Grada, odnosno da Pile budu jedna promišljena cjelina, te da se i podzemlje Pila iskoristi kao dopunski i zanimljiv sadržaj. Mislim da ćemo i tu priču staviti u javnu raspravu – istaknuo je dubrovački gradoančelnik Andro Vlahušić.

– Nakon izrade ovog rješenja slijedeći korak je  izrada detaljne konzervatorske dokumenatcije i evaluacije ovog idejnog rješnjea, na temelju kojeg bi se napravila podloga i program za pravi projektni natječaj kojim bi se promislio ovaj prostor.

Dakle, da bi taj natječaj mogao krenuti u realizaciju. Ovdje se radi o promišljanjima  arhitekata koji na svoj način promišljaju ovu lokaciju. Svi su radovi imali zanimljiva rješenja i koncepcije i u svima ćemo moći naći neko zanimljivo rješenje kojim bi se mogao unprijediti život u Gradu – naglasila je nakon otvorenja izložbe pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić.

– Europan 11 ponudio je u ovom ciklusu lokaciju u Dubrovniku koja se pokazala izuzetno atraktivnom za natjecatelje diljem Europe, ali i svijeta. Od 115 prijavljenih natjecatelja pristigla su 52 rada, što je do sada najveći interes za jednu hrvatsku lokaciju. Na ovom natječaju ponovno su prisutni mladi arhitekti koji svoju profesionalnu karijeru grade u Hrvatskoj – istaknula je predsjednica hrvatskog Europana, koji inače djeluje već 20 godina,  Borka Bobovec.

– Zadovoljni smo radovima jer je lokacija teška zbog blizine povijesne jezge i terena. Najbolji rad je najbolje odgovorio na zadane programske snmjernice, vrlo kvalitetno je artikulirao različite tipove javnog prostora i definirao jednu pješačku poveznicu između Pila i Ploč u sklopu Cantra iza Grada – istaknuo je nakon otvaranja izložbe član ocjenjivačkog žirija Davor Bušnja. Izložba se može pogledati do 1. veljače  u vremenu od 10.00 – 18.00 sati. 

 

Pročitajte još

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist