Aktualno

POVODOM 70. ROĐENDANA Održan međunarodni simpozij u čast profesoru Ivu Bancu

POVODOM 70. ROĐENDANA Održan međunarodni simpozij u čast profesoru Ivu Bancu

Povodom sedamdesetog rođendana prof. dr. sc. Iva Banca u Zavodu za povijesne znanosti HAZU ove subote održan je međunarodni simpozij.

Simpozij je okupio znanstvenike i javne djelatnike različitih usmjerenja, bivše studente, suradnike i prijatelje profesora Iva Banca, koji su proslavili njegov doprinos i postignuća u akademskom, političkom i javnom životu.

Među sudionicima konferencije bili su i Jan Gross (Princeton Univesity), Tanja Lorković (Yale), Wendy Bracewell (University of London), Marko Attila Hoare (SSST, Sarajevo), Željko Tanjić (HKS) Sonja Biserko (Helsinški odbor za ljudska prava, Srbija) te Zlatko Hasanbegović (Pilar/HS).

Podsjetimo, hrvatski povjesničar prof. dr.sc. Ivo Banac bio je dugogodišnji profesor povijesti na Sveučilištu Yale (na katedri vezanoj uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee). Radio je i kao profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je upravljao Institutom za jugoistočnu Europu. Posljednjih osam godina predavao je povijest na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu Stanford.

Njegova knjiga ‘Nacionalno pitanje u Jugoslaviji’ (1984) postavila je standard za istraživanje kompleksnih nacionalnih odnosa u jugoistočnoj Europi, a njegova knjiga ‘Sa Staljinom protiv Tita’ (1988) otvorila je put istraživanju ideoloških prijepora u komunističkom pokretu, kao i jugoslavenske komunističke represije, posebno na Golom otoku.

Kao osnivač i urednik časopisa ‘East European Politics and Society’ (EEPS) unaprijedio je istraživanja istočnoeuropskog prostora. Na Sveučilištu Yale bio je u dva mandata Master Pierson Collegea, gdje je skrbio o razvoju i dobrobiti nekoliko generacija studenata, s kojima ostaje u doticaju, održavajući svakog ljeta Yale Summer Session u Dubrovniku.

Profesor Banac obnašao je dužnosti ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša te zastupnika u Hrvatskom saboru.

Pročitajte još

NE DAJTE DA BUDE VAŠA 83 posto građevinskih tvrtki propada

Dulist

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist