Županija

Povodom 30. obljetnice zabrane kluba izlazi monografija o Croatiji Ošlje

Povodom 30. obljetnice zabrane kluba izlazi monografija o Croatiji Ošlje

Župan Nikola Dobroslavić na radnom je sastanku s načelnikom Općine Dubrovačko primorje Nikolom Knežićem i osnivačima nogometnog kluba „Croatia“ iz Ošljega Matom Markićem, Vinkom Bašićem i Perom Ljubišićem razgovarao o monografiji koja će biti objavljena povodom 30 godina zabrane kluba.

Naime, riječ je o klubu u kojemu je, unatoč činjenici da je djelovao svega dvije godine, bilo registrirano nekoliko desetaka nogometaša i koji je ostao upamćen po progonu od strane državnih službi bivše države te dijela novinara. Osnivanje kluba inicirao je Pero Beatović koji je nakon nekoliko intervjua u medijima priveden i premlaćen u policijskim prostorijama. Beatović, nogometaši i članovi uprave privođeni su na obavijesne razgovore, a ondašnja policija neopravdano ih je sumnjičila za povezanost s ustaškom emigracijom i terorizam.

Klub je izazvao širu pažnju pa su zastavice kluba, shvaćenoga kao nacionalno buđenje u bivšoj državi, bile prodavane po cijeloj Hrvatskoj. Klub je zabranjen u listopadu 1985. godine, Beatović je nakon duge bolesti od posljedica premlaćivanja preminuo 1990. godine.

Autor monografije je Goran Cvjetinović koji je kazao da je za monografiju govorilo 30-ak igrača, članova uprave i simpatizera te članovi obitelji Beatović. Monografija se sastoji od prikaza sportskih rezultata kluba, nogometaša koji su igrali sa klub, priči oko osnivanja i zabrane kluba, policijskog progona i medijskog praćenja Croatie iz Ošljega. Poseban dio monografije odnosi se na Pera Beatovića- njegovu sudbinu i sjećanja na njega od članova obitelji i brojnih osoba koje su ga poznavale i koje su sudjelovali u priči oko osnivanja i djelovanja kluba.

Župan Dobroslavić kazao je da je značajno da se priča o Croatia Ošlje zapiše i da tako ostane trajna uspomena na priču koja je u ovim krajevima ostala upamćena po viziji i progonu Pera Beatovića, nacionalnom buđenju i represiji državnih organa. Stoga je najavio da će Županija financijski podržati ovaj projekt.

Monografija bi trebala biti predstavljena 11. veljače sljedeće godine- na obljetnicu smrti Pera Beatovića.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist