Aktualno

POVIJESNI DOGAĐAJ Tvrđava na Prevlaci konačno predana Konavljanima

POVIJESNI DOGAĐAJ Tvrđava na Prevlaci konačno predana Konavljanima

Ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci Općini Konavle u utorak u Cavtatu potpisali su ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Ovim ugovorom omogućeno je ostvarenje projekta Društva prijatelja dubrovačke starine u obnovi trđave te pokretanju Muzeja austrougarske mornarice.

-Prevlaka je simbol hrvatske povijesti, prkosa i ponosa. Ovim se prekida stoljetni status Prevlake kao simbola otimanja i nasrtaja, neprijateljstva, najjužnije točke Hrvatske, gdje su dolazili neprijatelji. Prevlaka postaje točka susreta prijatelja iz općine, županije ili DPDS-a. Ta udruga zna kako čuvati hrvatsku povijest, ali i kako stvarati nove vrijednosti i mijenjati status – izjavio je tom prilikom ministar državne imovine Goran Marić.

-Dajemo prijateljima na korištenje tvrđavu, da više nikad ne bude točka neprijateljstva, već najjužnija vrata Hrvatske otvorena prema svijetu i svima. Ovime potvrđujemo svoju misiju te nećemo stati. Slijedi potpisivanje ugovora i u svim dijelovima Hrvatske, a već za petnaest dana najavljujem novo potpisivanje ugovora u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji – rekao je Marić.

-Hvala ministru Mariću što je pokazao da državna administracija može biti učinkovita. Od ideje do realizacije nije prošlo više do tri mjeseca. Ovo je velika stvar za Konavle, ali i Republiku Hrvatsku, da se tvrđava napokon privede ne bilo kakvoj namjeni, već da u njoj bude smješten vrlo atraktivan muzej, a da se na krajnjem jugu države s ponosom zavijori hrvatski barjak – izjavio je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

-Kao tema muzeja izabrana je austro-ugarska mornarica, budući da su brojni Konavljani, Dalmatinci i Hrvati pripadali toj mornarici. Austro-ugarska je u to doba bila svojevrsna ujedinjena Europa pa je ovaj muzej najbolje rješenje, kao simbol mira jer su toj mornarici pripadali svi narodi s ovog područja – rekao je Lasić.

-Izražavam zadovoljstvo što je okončano dugogodišnje htijenje svih žitelja Konavala i juga Hrvatske da se tvrđava da na upravljanje općini i DPDS-u. Vidi se značaj osnivanja Ministarstva državne imovine, zbog te snažne sprege s lokalnom samoupravom. Nema boljeg modela upravljanja od toga da država svoju imovinu prepusti jedinicama lokalne samouprave. Ovo će značiti napredak općine i novu turističku ponudu – rekla je saborska zastupnica Sanja Putica.

-Ovo je velik dan za općinu i županiju. Objekt je bio zapušten i prije Domovinskog rata, a sad će dobiti novi sadržaj. Ministar Marić je srećom često u našoj županiji te ovo nije prvi ovakav ugovor o prepuštanju državne imovine lokalnoj samoupravi. Ministarstvo je pravilno shvatilo svoju zadaću te je počelo rješavati ono što se nije riješilo desetke godina – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, istaknuvši kako je prostornim planom na Prevlaci predviđen turistički sadržaj.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist