Grad

POVEĆANJE NATALITETA S 10 tisuća kuna do ‘baby booma’?

POVEĆANJE NATALITETA S 10 tisuća kuna do 'baby booma'?

U Gradskoj upravi zadovoljni su rezultatima svoje populacijske politike, a jedna od važnih mjera svakako je dar za novorođeno dijete.

U protekle dvije godine roditeljima je iz gradske blagajne tako isplaćeno ukupno više od 2,8 milijuna kuna. Prema podatcima iz popisa stanovništva iz 2011. godine, a na temelju kojih je napravljena i socijalna slika Dubrovnika, naš grad je zabilježio pozitivan prirodni prirast, za razliku od Županije i cijele države gdje je prirodni prirast imao negativni predznak.

– Podaci o prirodnom prirastu su ohrabrujući, jer je zabilježen pozitivan rast. Vjerujemo da je promjena u načinu financiranja dara za dijete, povećanjem iznosa u odnosu na broj djece u obitelji te davanje najvećeg iznosa za područja koja su slabije razvijena (otoci, rubna ruralna područja grada te povijesna gradska jezgra) izravno utjecala na pozitivan prirodni prirast, naravno uz značajni gospodarski rast Dubrovnika u posljednjih pet godina – napomenuli su iz gradske uprave.

S godinama naknada narasla
Naime, gradska uprava još je 2005. godine povećala naknadu za novorođeno dijete s dotadašnjih tisuću na 1500 kuna. Od 2007. godine iznosi dara za novorođeno dijete utvrđuju se u odnosu na broj djece u obitelji. Tako se za prvo novorođeno dijete daje 1500, za drugo dijete 2500, za treće dijete 4000 kuna te se za svako daljnje dijete iznos povećava za 1500 kuna. Ovako diferencirano definirana mjera, naglašavaju gradske službe, naišla je na široko odobravanje javnosti, posebno roditelja koji su se odlučili imati više djece.

U međuvremenu su na Gradskom vijeću donesene dvije izmjene Odluke o daru za novorođeno dijete i to za područje povijesne gradske jezgre i elafitskih otoka. Roditelji koji žive u povijesnoj jezgri i roditelji stalno nastanjeni na elafitskim otocima imaju pravo na nagradu od 10000 kuna za svako novorođeno dijete u obitelji. Odluka je usvojena 2009. godine. Njenom dopunom populacijska mjera nagrađivanja roditelja novorođene djece u iznosu od 10000 kuna proširena je na područje Gornjih sela. Shodno tome dar za novorođeno dijete u iznosu od 10000 kuna ostvaruju i roditelji djece koji žive na području Dubravice, Gromače, Kliševa, Ljubača, Mravinjca, Mrčeva, Osojnika i Šumeta, sve sukladno odluci iz 2011. godine.

I novac je razlog doseljavanja
Prema dostavljenim podatcima tijekom 2013., 2014. te početkom 2015. godine ukupno je za 101 obitelj isplaćen iznos naknade od 10 tisuća kuna, dok je za 783 obitelji isplaćena neka od preostalih naknada za novorođeno dijete.

– Rezultat pronanalitetne politike zasigurno je otvaranje novih dječjih vrtića na području Gromače (2009. godine), Osojnika (2013. godine) i na Lopudu (2014. godine), što potvrđuje trend naseljavanja mladih obitelji na ova područja. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da je to rezultat povećanih naknada za novorođeno djete, ali je po riječima samih mještana, to sigurno jedan od razloga doseljavanja i odluke o rađanju djece – ističe nadležni pročelnik Miho Katičić, dodavši kako je posebno zanimljiva priča o ‘baby boomu’ na otoku Lopudu.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist