Hrvatska

POTVRDIO SABOR Ovo su novi Plenkovićevi ministri

POTVRDIO SABOR Ovo su novi Plenkovićevi ministri

Hrvatski sabor je sa 78 glasova za potvrdio nove ministre u Vladi Andreja Plenkovića.

Potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva imenovan je Predrag Štromar. Blaženka Divjak ministrica je znanosti i obrazovanja, Dražen Božinović ministar unutarnjih poslova, Dražen Bošnjaković ministar pravosuđa, Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike, Marko Pavić ministar rada i mirovinskog sustava, dok je ministrom uprave postao Lovro Kuščević.

Predrag Štromar rođen je 13. siječnja 1969. godine u Varaždinu. Oženjen je i otac je dvije djevojčice. Nakon završene srednje škole u Varaždinu upisuje Ekonomski fakultet u Zagrebu. Bio je župan, ali i zamjenik župana Varaždinske županije, a od 2016. godine obnaša funkciju zamjenika HNS-a.

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak, nova ministrica znanosti i obrazovanja redovita je profesorica u trajnom zvanju iz područja prirodnih znanosti, polje matematika i znanstvena savjetnica iz područja društvenih znanosti, polje informacijskih i komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike. Dobitnica je niza nagrada i priznanja, te je voditeljica projekta Hrvatske zaklade za znanost: Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju – primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu. 2015-2019.

Davor Božinović, doktor znanosti, novi je ministar unutarnjih poslova. Rođen je 27. prosinca 1961. u Puli. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. Od listopada Obnašao je brojne dužnosti kao što su savjetnik u veleposlanstvu, pomoćnik ministra, ali i ministar obrane u Vladi Jadranke Kosor. Bio je i promatrač u Europskom parlamentu, saborski zastupnik, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Ministar pravosuđa Davor Bošnjaković rođen je 6. siječnja 1961. u Vukovaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekao zvanje diplomirani pravnik. Još 2003. godine postaje saborskim zastupnikom, a na tu je dužnost izabran u četiri saziva Sabora. Nakon što je obnašao dužnost državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa 2010. godine imenovan je za ministra istog ministarstva.

Doktor ekonomskih znanosti Tomislav Ćorić preuzeo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Nakon završene osnovne škole i gimnazije u rodnim Pločama, studirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je po završetku nastavio svoje znanstveno usavršavanje iz područja financija.Titulu doktora ekonomskih znanosti stekao je 2011. obranom doktorske disertacije na temu ‘Tečajni mehanizam ERM 2 u procesu pristupanja europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji’. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preuzeo je nakon što je obnašao dužnost ministra rada i mirovinskog sustava.

U Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ulazi Marko Pavić, dosadašnji državni tajnik. U Ministarstvo je došao iz Instituta za stručno usavršavanje mladih. Diplomirao je na PMF-u Zagrebu, na Geofizičkom odsjeku gdje je postao inženjer fizike. Na istom je odsjeku magistrirao surađujući s National Oceanography Centreom u Southamptonu.

Lovro Kuščević rođen je 2. kolovoza 1975. u Supetru. Diplomirani je pravnik koji je u prethodnoj Vladi bio ministar graditeljstva i prostornog uređenja. Dvije godine obnašao je dužnost načelnika Općine Nerežišća. Od 2012. do 2016. bio je predsjednik HDZ-ovog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Cjelovite životopise novih ministara potražite ovdje.

Foto: Vlada RH

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist