Županija

Potpisan Sporazum o suradnji Dubrovačko-neretvanske županije i Regije Prešov

Potpisan Sporazum o suradnji Dubrovačko-neretvanske županije i Regije Prešov

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednik Samoupravne regije Prešov Peter Chudik u Palači Ranjini službeno su potpisali Sporazum o suradnji dvije regije.

Inicijativa za ostvarivanjem ove suradnje stigla je sa slovačke strane, a odluku o njezinom uspostavljanju donijela je i Skupština Dubrovačko-neretvanske županije u prosincu prošle godine.

Kontakti ove dvije regije započeli su kroz suradnju u okviru EU projekata i Europski odbor regija u Bruxellesu, a upravo se i daljnja suradnja vidi na tim poljima. Sporazum se odnosi na provođenje međunarodne bilateralne suradnje u područjima regionalne i lokalne uprave i samouprave, regionalnog razvoja, poslovnom sektoru, energetici, turizmu i marketingu, znanosti i obrazovanju, kulturi i sportu te društvenom sektoru.

Također, na temelju dosadašnje uspješne suradnje na EU projektima uskoro započinje novi projekt na razini razvojnih agencija dviju regija. Razgovaralo se i o mogućnosti suradnje u sklopu regionalnih festivala te srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, a u prešovskoj delegaciji bili su i stručnjaci iz kulture i obrazovanja.

Na početku današnjeg sastanka župan Nikola Dobroslavić upoznao je prisutne s razvojnim mogućnostima županije.

Izaslanstvo slovačke regije Prešov, na čelu s predsjednikom Chudikom, ovih dana boravi u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje su jučer prisustvovali otvorenju Dubrovnik FestiWine-a, danas su u Palači Ranjina održali bilateralni sastanak sa županom Dobroslavićem i suradnicima, a sutra će obići i Pelješac.

Bio je ovo uzvratni posjet nakon što je izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije u studenom prošle godine boravilo u regiji Prešov, kada su dogovoreni detalji suradnje.

Regija Prešov najveća je po broju stanovnika, a druga po površini slovačka regije. Zastupljene su sve vrste industrije, turizam je također vrlo razvijen, a temelje ga na ponudi pet nacionalnih parkova, zimskom turizmu u Visokim Tatrama te na znamenitostima pod zaštitom UNESCO-a. Mogućnost za suradnju imamo ponajprije na polju turizma, a Slovaci upravo Hrvatsku često biraju za destinaciju odmora.

Pročitajte još

Naši maslinari osvojili brojne medalje na međunarodnoj smotri maslinara!

Dulist

TZ Dubrovačko-neretvanske županije na sajmu Holiday World u Pragu

Dulist

ENO GASTRO PREZENTACIJE Slastice dubrovačkog kraja na BMT sajmu u Napulju

Dulist