Aktualno

“Poštivali smo odluku pacijentice”

"Poštivali smo odluku pacijentice"

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Branko Bazdan sa suradnicima održao je danas konferenciju za medije povodom neočekivanog neželjenog događaja.

 

– Želio bih se u svoje ime i u ime Opće bolnice Dubrovnik još jednom javno ispričati oštećenoj bolesnici i izraziti žaljenje zbog svega što joj se dogodilo, svjestan da je isprika beznačajna u usporedbi sa svime što je proživjela – rekao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Branko Bazdan na današnjoj konferenciji za medije.

Iako nije mogao govoriti niti komentirati uzroke, tijek i posljedice neočekivanog neželjenog događaja, odnosno operaciju odstranjivanja bubrega pogrešnoj pacijentici, Bazdan je iznio slijed događaja nakon operacije, a s ciljem, kako je rekao, rasvjetljavanja slučaja. Javnost o svemu nije obaviještena, rekao je, zbog poštivanja želje pacijentice i njene rodbine.

Istaknuo je kako je pacijentica, čije ime zbog zaštite njene privatnosti nije spominjano, operirana 29. rujna u OBD. Sljedećeg dana, 30. rujna, Uprava bolnice obaviještena je o tome kako postoji sumnja da je pri zahvatu došlo do pogreške koja se u Zakonu o kontroli kvalitete naziva neočekivani neželjeni događaj. Istog dana Uprava je resornom Ministarstvu prijavila sumnju na neočekivani i neželjeni događaj, ali i internom povjerenstvu za stručni nadzor, koje je nakon provedenog postupka donijelo zapisnik sa posebnim zaključcima.

Sumnja je potvrđena nakon što je napravljen PHD nalaz odstranjenog bubrega oštećene bolesnice, te je 6. listopada o tome obaviješteno Ministarstvo kojemu se dostavljaju zapisnik i zaključci Povjerenstva za stručni nadzor.

– Istovremeno se o svemu obavještava i bolesnica i njena uža rodbina. O uzrocima, tijeku i posljedicama neočekivanog neželjenog događaja mjerodavne institucije donijet će svoj sud te to niti mogu niti smijem danas komentirati. Međutim, nadam se da ćete uvidjeti, nakon što sam izložio slijed događaja, da Opća bolnica nikada nije imala namjeru tajiti niti zataškavati ovaj događaj, kao što se u dijelu javnosti prezentira.

Naprotiv poduzeli smo sve da rasvijetlimo što se dogodilo, a u skladu s tim postupali smo po protokolu koji je predviđen za ovakve nemile situacije – objasnio je Bazdan, a naknadno je, odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo kako se sa slučajem nije izlazilo u javnost zbog poštivanja želje pacijentice i njene rodbine.

– Liječnici koji su sudjelovali u liječenju oštećene bolesnice su savjesne i odgovorne osobe, koje iza sebe imaju dugi niz godina predanog i uspješnog rada u ovoj bolnici. Ja kao ravnatelj, ali i Opća bolnica Dubrovnik i sve njihove kolege stojimo iza njih dok god ijedna od brojnih mjerodavnih institucija, koje sada ispituju cijeli slučaj, ne donese odluku iz koje proizlazi njihovo eventualno sankcioniranje. Ukoliko se utvrdi i naznaka moje krivnje u cijelom ovom slučaju spreman sam dati ostavku na mjesto ravnatelja i snositi posljedice te odgovornosti – naglasio je Bazdan.

Na pitanje je li bilo razgovora o odšteti rekao je kako jest, ali dogovor nije postignut, nabrojivši potom tri razloga zbog kojih Bolnica nije sa slučajem izlazila u javnost, što možete poslušati u našem videu.
 

http://youtu.be/cbVgGWeY_Qg

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist