Grad

POSLJEDNJI POZDRAV Liburnija danas u podne kreće prema Turskoj

POSLJEDNJI POZDRAV Liburnija danas u podne kreće prema Turskoj

Liburnija, jedan od posljednjih simbola romantičnih starih plovidbi duž obale, danas u podne kreće na svoj put prema Turskoj, gdje odlazi u rezalište. 

Brod, koji je mnogima u Dubrovniku značio puno, više nikada neće ploviti našim krajevima. Ljubav između ovog broda i stanovnika grada traje već desetljećima, a posebno značenje za Dubrovnik ova kraljica ‘Plave magistrale’, nedavno ukinute dužobalne linije, imala je u ratu, kada je ovaj stari trajekt predvodio konvoj Libertas II, nakon I. konvoja kojeg je predvodio brod Slavija.
Čak je početni šok o ukidanju Plave magistrale bio ‘lako prijeđen’, no kad se saznala sudbina Liburnije, mnogi nisu uspjeli suspregnuti svoju tugu. Liburnija će proći pokraj grada posljednji put, jer odlazi u rezalište. Isplovit će tako u tursko rezalište Aliaga, gdje je prodana za 450 tisuća dolara turskoj brodarskoj kompaniji. I tako se najpoznatiji brod Jadrolinijine bijele flote nakon pola stoljeća upućuje na svoj posljednji odlazak, a za kormilom će biti kapetan Sandro Rundić. On je preuzeo kormilo od kapetana Zdenka Radića, posljednjeg koji je vozio Liburniju na njezinim ‘standardnim rutama’. Kapetan Radić, inače Riječanin, u razgovoru za DuList kazao je kako jednostavno ‘nije imao srca za odvesti je u rezalište’ i zato se protekli ponedjeljak iskrcao s nje. A za DuList podijelio je i zanimljive crtice iz života Liburnije u proteklih deset godina, koliko je bio za njenim kormilom. A bilo je dosta toga za ispričati!

A kakav je bio život na Liburniji, pročitajte u novom tiskanom izdanju DuLista, koji je od ove srijede u prodaji!

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist