Vaše vijestiŽupanija

Posjet Dubrovačkih domobrana Lumbardi

Posjet Dubrovačkih domobrana Lumbardi

Jučer je izaslanstvo dubrovačkih domobrana pribivalo dvama događajima u Lumbardi na Korčuli. Nakon višemjesečne pripreme osnovan je Ogranak Udruge Hrvatski domobran, Ogranak Lumbarda.

Osnivački skup predvodio je povjerenik središnjice Udruge gdin Željko Kulišić, koji je nazočnima ukratko iznio plan aktivnosti, čime se ustrojavanje novog ogranka u Lumbardi pokazala kao nasušna potreba. Naime, uskoro će u suradnji s Ministarstvom branitelja započeti dugo pripremana ekshumacija ostataka više stotina likvidiranih vojnika i civila sa šireg dubrovačkog područja iz jame Bultina. Prema prikupljenim materijalima i kazivanjima svjedoka tog vremena, veliki broj zarobljenika po završetku Drugog svjetskog rata netragom je nestajao iz privremenih sabirnih logora na otoku Korčuli. Tek godinama kasnije saznalo se za brojne partizanske zločine počinjene nad žiteljima Dubrovnika i njegove šire okolice. Stravične brojke kreće se od 600 do preko tisuću nevinih žrtava totalitarnog komunističkog režima.
Za prvog predsjednika novoformiranog Ogranka Udruge Hrvatski domobran, Ogranak Lumbarda izabran je gdin Ive Duka, dopredsjednik je gdin Marin Mušić, a za tajnika gdin Romano Jurjević.

Dubrovački domobrani prisustvovali su Svetoj Misi Zadušnici pored jame Bultina u Lumbardi. Komemoraciju je predvodio svečenik u miru don Pero Butigan, a među brojnim hodočasnicima nazočan je bio načelnik Općine Lumbarda gdin Igor Kršinić sa suradnicima i bivši dožupan DNŽ gdin Franko Burmas.

U spomen na brojne hrvatske žrtve ubijene za vrijeme, a posebno nakon Drugog svjetskog rata vijenac su u ime HD Dubrovnik položili Željko Kulišić, član Povjerenstva Vlade RH za istraživanje grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i dopredsjednik Središnjice Udruge HD gdin Nikola Market.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist