Kultura

‘Portreti’ Miha Skvrce u galeriji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik

'Portreti' Miha Skvrce u galeriji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik

Izložba umjetničkih fotografija Miha Skvrce pod nazivom ‘Portreti’ otvorena je danas u galeriji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik.

Povijesničar umjetnosti Marin Ivanović o Skvrci je zapisao sljedeće:

Miho Skvrce studiozan je umjetnik koji svome radu pristupa planski temeljito, pokatkad i previše kritički. Konstantna potraga za pravim motivom, nadahnutost svakodnevnim, proučavanje artističkih uzora i radova ikoničkih umjetnika, dugotrajno izučavanje tehnike i sati provedeni u takvom teorijskom i praktičnom usavršavanju, urodili su plodom u nekoliko ozbiljnih serija, od kojih je ova prvi put predstavljena javnosti kao zaokružena cjelina. 

– Možemo uočiti kako je ambijent u kojemu su modeli fotografirani nerijetko u izravnom odnosu s njihovim profesionalnim obilježjima, kao što je slučaj s portretom Igora Zidića u Kući Bukovac, ili kako drže u rukama neki predmet koji im je svojstven, kao na portretima Luka Paljetka, Đive Franetović ili Mara Kriste. Takva “programiranost” prizora predstavlja jedinu narativnu komponentu i u umjetnosti smo je upoznali kroz djela velikana kao što su Arnold Newman ili Bert Stern – dodaje Ivanović.

Miho Skvrce je rođen u Dubrovniku gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, nakon čega je upisao studij slikarstva na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Na studiju je izučavao i fotografiju te ostvario vrlo uspješne radove. Bavi se umjetničkom i novinskom fotografijom, njegovi su radovi objavljivani u brojnim novinama, magazinima i časopisima.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist