Aktualno

‘PORAŽAVAJUĆE BROJKE’ Vozačku se može oduzeti na dvije godine, a nasilnika poslati na liječenje samo na šest mjeseci

'PORAŽAVAJUĆE BROJKE' Vozačku se može oduzeti na dvije godine, a nasilnika poslati na liječenje samo na šest mjeseci

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježavao 25. studenog, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije organiziralo je okrugli stol na temu ‘Prevencija nasilja u obitelji’.

Klinička psihologica Vesna Raguž Staničić održala je uvodno predavanje, a uoči samog skupa medijma je istaknula kako su statistike u Hrvatskoj poražavajuće.
– Toga ima puno više nego što se zna. Slučajevi koji su prijavljeni su u puno manjem broju od stvarnog stanja. Trebamo biti zabrinuti. Sada ima više prijavljenih nego ranije jer su žene počele osjećati neku vrstu zaštite u tim situacijama. Dosad to nije bio slučaj i bilo je gotovo normalno šutjeti i tako živjeti. Pokazalo se nažalost da prijavljivanje nasilja ne završava uvijek onako kako te žrtve priželjkuju i kako bi to trebalo biti. Svjedoci smo tragičnih ishoda nakon prijave nasilja jer institucije i organizacije koje bi trebale brinuti o ovakvom jednom problemu negdje zakažu. Još uvijek ne postoji dovoljno dobar model koji bi problem riješio onako kako bi to trebalo pa se suočavamo s takvim učestalim slučajevima nasilja – rekla je Raguž Staničić.
Istaknula je kako se osim sa žrtvama nasilja mora raditi i sa samim nasilnicima, ali i sa svima koji su zbog svjedočenja nasilju razvili nekakav poremećaj.
-Pravi problem je rad sa nasilnicima, to je područje vrlo nedorađeno i nedostaje model i stručnjaka koji bi radili taj mukotrpan posao. To nije lagano i upravo bi zato trebalo na tome više poraditi – napominje ova psihologica te dodaje kako osim fizičkog nasilja postoje još ekonomsko, psihičko i seksualno zlostavljanje.
– Svi ti oblici nasilja jednako su loši po psihičko zdravlje žrtve, ali se puno rjeđe prijavljuju. Prijave su ipak puno učestalije za fizičko nasilje, a svi ostali oblici nasilja su u još uvijek nedovoljno razrađenim tretmanima – kaže ona.
Na upit je li točan podatak da u Hrvatskoj postoji tri puta manje sigurnih kuća nego što ih je potrebno, Raguž Staničić je odgovorila kako nedostaje i sigurnih kuća i stručnjaka.
– Sigurne kuće su samo privremeno rješenje jer su žrtve nasilja samo kratko smještene tamo, a što kasnije? Uglavnom je riječ o ženama koje se potom vraćaju u sredinu iz koje su pošle u tu sigurnu kuću. Nije rješenje samo pronalaziti sigurne kuće nego osigurati dovoljan broj stručnjaka koji će raditi na trajnijem rješavanju tog problema – istaknula je ona.
Inače, na okruglom stolu na kojem su sudjelovali akteri iz javnog i civilnog sektora istaknuto je kako je nužno uvrštavanje edukacije u program osnovnih škola kako djeca ne bi u srednje škole dolazila s prethodno iskrivljenim mišljenjima prema svim oblicima nasilja.
Također, kao jedan od zaključaka skupa obrađena je problematika loše zakonske regulative u slučajevima zlostavljanja. Naime, u slučaju kada sudovi određuju mjere obaveznog liječenja kada nije riječ o kaznenim djelima maksimalno liječenje može se propisati na samo šest mjeseci. Koliko je to točno nebulozno pokazuje činjenica da se za prekršaje u prometu vozačka dozvola može oduzeti i na dvije godine.
Sudionici skupa su se složili i kako je odluka Vlade kojom su prije nekoliko godina ukinuti Obiteljski centri bila ‘katastrofalna, a donesena je bez ikakve konzultacije sa strukom’.

Pročitajte još

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist

SIMPOZIJ NA KAMPUSU Zdravstvena pismenost važna je odrednica zdravlja

Dulist

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist