Aktualno

Ponovno uništena spomen ploča na Orsuli, udruga Hrvatski domobran podnijela kaznene prijave

Ponovno uništena spomen ploča na Orsuli, udruga Hrvatski domobran podnijela kaznene prijave

Nakon dojave o vandalskom činu ponovnog uništenja info-table članovi Udruge Hrvatski domobran obišli su u nedjelju 15. siječnja 2017. Spomen prostor na Orsuli, javljaju iz udruge Hrvatski domobran.

‘Odmah po dolasku utvrđeno je potpuno uništenje ploče veličine 120×80 cm, napravljene od čvrste forex plastike i uokvirene s čeličnim nehrđajućim okvirom.
Nažalost, ovo je već drugi vandalski čin lomljenja istog, jer je info ploča bila uništena i pred dvije godine, točnije 15. veljače 2015. godine. Tada smo o svemu obavijestili PU DNŽ, ali počinitelj(i) do današnjeg dana nije otkriven, a od Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku tada smo dobili odgovor kako je najvjerojatnije bila riječ o ‘vremenskoj nepogodi’?!. Nakon ponovljenog uništavanja informativne ploče na Spomen prostoru Orsula u Dubrovniku, potaknuli smo kaznenu prijavu putem državnog odvjetništva Republike Hrvatske, kako bi otkrili ‘nepoznatog/ih počinitelja/e’ uništenja ploče i to baš u osvit 25. obljetnice priznanja RH, 15. 01.2017.
Smatram kako postoji osnovana sumnja da se radi o kaznenom djelu namjernog uništavanja Spomenika i oskvrnjivanja višejezične informativne ploče, te predlažemo državnom odvjetništvu poduzimanje svih zakonom predviđenih radnji kako bi se stalo na kraj, već po drugi put namjernom uništavanju Spomenika trinaestorici nevinih žrtava komunističkog zločina’, navodi predsjednik udruge Željko Kulišić.

‘Zločin počinjen na Orsuli zapravo je preteća onoga što je kasnije dovršeno na Bleiburgu i Križnom putu hrvatskog naroda, pogromu kroz koje je prošlo više stotina tisuća Hrvata likvidiranih nakon završetka Drugog svjetskog rata. Njih su, kao zarobljenike zvjerski zaklali i bacili niz liticu u more, tzv ‘osloboditelji’ Dubrovnika članovi partizanskih postrojbi, koji su gnjusan zločin počinili u noći s 18. na 19. listopada 1944. godine. Inače, Udruga Hrvatski domobran je 1996. postavila Spomen ploču, a 2007. ploča je zamijenjena novom, da bi se 2014. godine isti prostor dodatno uredio izradom kamenog oltara i postavljanjem Informativne višejezične ploče s osnovnim podacima o nevinim žrtvama i zločincima. Vrijedi napomenuti kako smo isti materijal dosada koristili za izradu info-table na Domobranskom groblju u Gospinom polju, zatim kod Spomenika 214-ici ubijenih zarobljenika na otoku Jakljanu likvidiranih nakon završetka II svjetskog rata, i konačno pored jame Bultina, u spomen na dosad neistraženo stratište s nepoznatim brojem likvidiranih Dubrovčana i bačenih u jamu kod Lumbarde na otoku Korčuli ubijenih nakon završetka II svjetskog rata. Sve spomenute ploče osim Orsule,netaknute. Ovaj put, ne želeći ponovno dobiti sličan odgovor kao i pred dvije godine, tražimo poduzimanje svih zakonom predviđenih radnji, kako bi se počinitelj/i uhvatili i primjereno kaznili za djelo uništavanja Spomenika ubijenim domobranima od 19. listopada 1944.’, zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte još

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist

Gradonačelnik čestitao Taekwondo klubu Shark: ‘Velika motivacija za daljnje pobjede’

Dulist

Zoran Milanović: ‘Ovo je čisti puč! Na kraju ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako’

Dulist