Kultura

POMORSKI MUZEJ Objavljen katalog modela brodova

POMORSKI MUZEJ Objavljen katalog modela brodova

Katalog zbirke modela i polumodela brodova iz fundusa Pomorskog muzeja novo je izdanje Dubrovačkih muzeja.

Autorica kataloga je kustosica Dubrovačkih muzeja Ljerka Dunatov, dok su recezenti prof. dr. sc. Mithad Kozličić i doc. dr. sc. Mateo Bratanić sa Sveučilišta u Zadru. Dvojezični, hrvatsko-engleski, katalog dostupan je u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru po cijeni od 169 kuna.

Autorica na 112 stranica donosi, kako to u uvodu kaže, „prikaz građe malog, ali bogatog fundusa“ Zbirke modela i polumodela Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja, nastaloga u 19. i 20. stoljeću.

– Zbog nedostatka izložbenog prostora, Dubrovački muzeji nisu u mogućnosti izložiti originalne brodove u stvarnoj veličini, kao što su to učinili pomorski muzeji u Lisabonu i Barceloni, ili pak kod nas u Ninu, ali ovi pomoćni muzejski predmeti služe kao ilustracija pojedinih tipova jedrenjaka, parobroda i suvremenih brodova, te svjedoče o razvoju i promjenama brodarstva tijekom povijesti – objasnila je kustosica Dunatov.

Zbirka modela i polumodela Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja sastoji se od 53 predmeta, a od 2012. godine je upisana u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Svoj začetak duguje izložbi „Dubrovačko pomorstvo kroz vjekove” iz 1941. godine, na kojoj je bilo izloženo 655 predmeta posuđenih iz privatnih zbirki i od Crkve.

– Dio predmeta bio je vraćen Crkvi i vlasnicima, ali ih je ipak prilično darovano Muzeju, što je znatno obogatilo njegov fundus. Zbirka je u stalnom razvoju jer se otkupom i darovanjima i dalje povećava – kazala je autorica te dodala kako su „zbog svoje atraktivnosti, modeli jedrenjaka i brodova vrsta pomoćnih muzejskih predmeta koji najplastičnije i najdjelotvornije dočaravaju brodograđevnu djelatnost određenog doba, veličinu, vrstu, tipove, namjenu i uopće razvoj jedrenjaka, broda i brodograđevne tehnike tijekom stoljeća“.

Osim kataloga predmeta koji je podijeljen na jedrenjake i parobrode, autorica donosi i opširne uvodne tekstove o povijesti i razvoju brodova na Jadranu, o povijesti i razvoju modela, kao i o modelarima dubrovačkog kraja, a katalog završava rječnikom pojmova.

– Modeli prikazani u Katalogu obuhvaćaju razdoblje od antičkog doba pa sve do današnjih dana. Većina ih je izrađena kao prikaz određenog tipa broda, dok u manjem dijelu predstavljaju vjerne replike u umanjenom mjerilu stvarnoga, određenog broda, tako da ti modeli predstavljaju vrijedan materijalni dokument i povijesni izvor – zaključila je Dunatov.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist