Crna kronika

POLICIJA U 2013. rezultati izvrsni, a stiže i novi pilot projekt

MUP Stanje sigurnosti

Na području naše Policijske uprave u prošloj godini evidentirana su ukupno 1 234 kaznena djela, što znači smanjenje od 36, 8 posto u odnosu na godinu prije. U 2012. godini zabilježeno je 1951 kazneno djelo. Ukupno, razrješenost kaznenih djela iznosi čak 80 posto – istaknuo je rezultate PU dubrovačke neretvanske načelnik Tonći Radibratović na današnjoj press konferenciji.

U 2013. nisu zabilježena najteža kaznena djela kao što su ubojstva, pokušaji ubojstava i druga kaznena teška djela, naglasio je Radibratović.

U strukturi kriminaliteta kaznena djela iz oblasti općeg kriminaliteta sa 70 posto udjela čine najveći dio evidentiranih kaznenih djela. U ovoj oblasti najbrojnija su kaznena djela protiv imovine kojih je bilo 456, što je pad za 14 posto u odnosu na 2102. godinu. Od ovih kaznenih djela istaknuto je smanjenje broja teških krađa za 28 posto i smanjenje krađa za 16 posto. Na konferenciji je naglašeno i kako je na području ove PU evidentirano najmanje teških krađa u Republici Hrvatskoj.

– Prema strukturi kriminaliteta slijede kaznena djela gospodarskog kriminaliteta s ukupno 159 kaznenih djela, potom 109 kaznenih djela suzbijanja zlouporabe droga, 39 kaznenih djela iz područja organiziranog kriminaliteta gdje bilježimo porast za 86 posto u odnosu na 2012. godinu – istaknuo je Radibratović.

– Na području suzbijanja zlouporabe droga broj kaznenih djela povećan je za 51 posto u odnosu na 2012. godinu, iznosi 109 kaznenih djela. Za ova kaznena djela, nadležnim državnim odvjetništvima prijavljene su ukupno 74 osobe. Istaknuto je na konferenciji i kako su u prošloj godini na području naše PU evidentirane 924 zapljene raznih vrsta droga, što predstavlja povećanje od 68 posto u odnosu na 2012. Što se vrsta droga tiče, najviše je zapljenjeno marihuane, više od 650 kilograma – istaknuo je Radibratović.

Kao velikim dijelom rezultat niza preventivnih aktivnosti koje kontinuirano provodi Policija, kaznena djela koja su počinili maloljetnici su u padu i to za više od 40 posto, također je istaknuto na konferenciji.

812 prekršaja iz javnog reda i mira
Tijekom 2013. godine, zabilježeno je 812 prekršaja iz javnog reda i mira, što predstavlja smanjenje za 11 posto. Najveći pad ovih prekršaja zabilježen je na području grada Dubrovnika i to za 26 posto. Prekršaja iz ostalih zakona zabilježeno je 5 512, među kojim su najbrojniji prekršaji iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, Zakona o strancima, Pomorskog zakonika, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i slično.

Policija je u 2013 godini provela 767 osiguranja raznih javnih okupljanja, što je povećanje za 28 posto u odnosu na 2012. Naročito su istaknuta na konferenciji osiguranja važnih međunarodnih skupova koja su protekle godine održana u Dubrovniku.

Stanje na prometnicama – 845 prometnih nesreća
Na prometnicama u nadležnosti PU dubrovačko neretvanske, u 2013 godini dogodilo se ukupno 845 prometnih nesreća, u odnosu na 2013 bilježi se pad broja prometnih nesreća i smanjenje teže ozlijeđenih osoba, no bilježi se porast poginulih osoba u odnosu na prethodnu godinu. U 17 prometnih nesreća ukupno je stradalo 18 osoba, a najčešći uzrok svih proemtnih nesreća i dalje je vožnja nepropisnom brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima i stanju na kolniku, nalašeno je na konferenciji.

Situacija na graničnim prijelazima
Na ukupno 23 granična prijelaza, tijekom 2013. u oba pravca zabilježeno je 20 346 052 prelazaka putnika, 3 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Po pitanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta, granična policija ove PU ostvarila je zapažene rezultate po pitanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta, od toga izdvojeno 607 zapljena droga na graničnim prijelazima ili 65 posto od ukunog broja svih ostvarenih zapljena na podruju naše policije. Znatan je porast i otkrivenih ukradenih vozila na graničnim prijelazima, ukupno 44 u 2013.godini. U pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zatečeno je 347 osoba, dok ih je pak 78 pokušalo prijeći državnu granicu koristeći se krivotvorenom ili tuđom putnom ispravom.

– Dobrim rezultatima svakako je pridonijela bolja infrastruktura i tehnička opremljenost graničnih prijelaza, kontinuirana edukacija policijskih službenika kao i suradnja s ostalim graničnim službama te policijama susjednih zemalja – naglasio je Radibratović.

Stanje sigurnosti vrlo je povoljno, a Dubrovnik kao i cijela županija i dalje slovi kao jedna od najsigurnijih trustičkih destinacija. U narednom razdoblju, posebna pozornost posvetit će se poboljšanju stanja sigurnosti u cestovom prometu, kak obi broj smrtno stradalih i ozlijeđenih bio što manji. Nastavit će se i rad na suzbijanju zlouporabe droga i svih oblika organiziranog kriminaliteta.

– Nastavit će se raditi na borbi protiv svih oblika nasilja, pri čemu ćemo i dalje veliki naglasak stavljati na preventivne aktivnosti i to u suradnji sa svim nadležnim institucijama, što se do sada pokazalo kao dobar način u suzbijanju ovog oblika kriminaliteta – istaknuo je Radibratović.

Pilot projekt novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama treće kategorije

Novi ustroj i organizacija rada policije provodit će se u pet policijskih postaja na području ove Policijske uprave, u policijskim postajama Ston, Gruda, Korčula, Lastovo i Ploče. Provođenje ovog pilot projekta započinje 1. veljače, a trajat će do 30. lipnja 2014. godine.

– Glavni ciljevi ovog pilot projekta su smanjiti broj rukovoditelja u odnosu na broj neposrednih izvršitelja policijskih poslova na terenu, zatim rad u postajama ustrojiti temeljem potreba sredine u kojoj ta policijska postaja djeluje, povećati prisutnost policijskih službenika na terenu, odnosno smanjiti broj aktivnosti u policijskim postajama i time učiniti rad postaja efikasnijim i isplativijim – istaknuo je u drugom dijelu konferencije Radibratović, te dodao kako se  provođenjem ovog pilot projekta očekuje bolja i kvalitetnija usluga građanima, a najvažnija novost u radu ovih policijskih postaja je da će biti otvorene od 7 do 15 sati.

– Pozivi građana van radnog vremena spomenutih policijskih postaja automatski će se preusmjeravati na Operativno komunikacijski centar policije u Policijskoj upravi gdje će građanin dobiti sve potrebne informacije, a po potrebi za policijskim postupanjem poziv će se preusmjeriti na voditelja operativne grupe na terenu – naglasio je.

Ovim pilot projektom neće se mijenjati rad upravnih poslova, odnosno njihovo radno vrijeme za građane će biti kao i dosada.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist