Aktualno

‘Policija je lažirala zapisnik, pravdu ću tražiti pod svaku cijenu!’

'Policija je lažirala zapisnik, pravdu ću tražiti pod svaku cijenu!'

Teško da ima iskusnog vozača, a da barem jednom nije dobio famoznu ‘plavu kuvertu’ na svoju adresu. I dok je dobar dio takvih prekršajnih naloga potpuno opravdan, i kao takav i uredno plaćen, nekada se jednostavno nemoguće pomiriti s činjenicom da vam je nanesena nepravda.

Takav se slučaj, tvrdi Vlaho Kmetović, dogodio upravo njemu. Presuda Prekršajnog suda u Dubrovnika od 11. rujna toliko ga je naljutila da je odlučio svoju priču podijeliti s javnosti. Pravdu, ističe, želi pod svaku cijenu i neće stati na nijednom sudu dok je ne dobije.

”Okrivljenik Vlaho Kmetović(…), prekršajno nekažnjavan, KRIV JE što je dana 31. 10. 2013. godine u 14 i 20 sati, na kolniku državne ceste D-8, u mjestu Doli, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 60 km/h upravljao osobnim vozilom reg. Oznake DU111ET brzinom od 85 km/h što uanjeno za sigurnosnu razliku od 10 km/h iznosi 75 km/h, a što je prekoračenje od 15 km/h u naseljenom mjestu čime je počinio prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama”, stoji u presudi Prekršajnog suda u kojoj mu se dalje stavlja na teret i prekršaj iz članka 163., stavka 1. odnosno pojednostavljeno, policija tvrdi kako nije koristio ni sigurnosni pojas.

‘Slikali dva auta’
-Išao sam sa ženom s Pelješca. Vozio sam normalno, a u jednom trenutku na onoj ravnini prema Dolima me prestigla crvena Mazda MX-5. Čak sam joj se i divio kako lijepo izgleda. Vrlo brzo nakon toga zaustavio me policajac i rekao da sam vozio 80 km/h – prepričava nam Kmetović situaciju iz prekršajnog naloga te tvrdi kako je iz cijele priče izostavljen ključni detalj.
-Slika koju mi je policajac pokazao na njihovom uređaju prikazivala je trenutak u kojem me ta Mazda prestizala. Pitao sam policajca koliko je onda taj auto vozio ako sam ja vozio 80 km/h. Automobil je vozio usporedno sa mnom, pa kako je onda mene mogao slikati – ogorčen je Kmetović te dodaje kako mu je policajac rekao da taj prekršaj može platiti na licu mjesta s 250 kuna.
-Rekao sam mu da nemam novaca sa sobom jer sam išao na groblje ostaviti cvijeće te ga tom prilikom tražio broj policijske iskaznice. On mi je odgovorio kako ću sve dobiti dopisom, međutim umjesto toga sam dobio optužnicu u kojoj stoji kako sam vozio 85 km/h, te kako nisam bio vezan – kaže Kmetović te dodaje kako je to ‘čista laž’.
-Nije me strah to reći. Lagao je i još mi je ‘nadođontao’ nevezivanje pojasa, a ja se uvijek vežem. Ako ništa, auto mi ima onaj ‘dosadni’ sustav za upozoravanje kad se ne vežem – ističe Kmetović te dodaje kako je tražio suočavanje s dotičnim policijskim službenikom.
-Iz te radarske slike sve bi bilo jasno, ali ona se nigdje ne spominje. Nije mi jasno zašto je lagao da nisam bio vezan kad jesam. Žena je bila sa mnom i može svemu posvjedočiti – kaže Kmetović vidno uzrujan zbog činjenice da sad ne zna što i kako dalje može napraviti.
-Nemam pravo na žalbu, ali naći ću kome se i kako obratiti. Sutkinja je prihvatila objašnjenje policije i moje tu potpuno zanemarila. Došlo mi je 1200 kuna kazne, i neću to platiti. Neka mi skinu od plaće – ogorčen je Kmetović te dodaje kako jednostavno ‘nema smisla da se na ovakav način, lažima puni državni proračun.’
-To je ruganje, a na ovakav način se država neće postaviti na noge – kaže naš sugovornik te na naš upit je li se posvađao s policajcem kategorično odgovara- Ne!
-Ja sam tražio broj značke da znam napisati tko me zaustavio. Išao bih sada toliko daleko da tražim da se ta dvojica skinu iz uniforme, jer nisu zaslužili biti policajci ako na takav način rade. To je jadno – bijesan je Vlaho te dodaje kako ‘nije stvar tisuću kuna nego principa.’

Potpuna vjera policiji
Priču koju nam je ispričao, Vlaho Kmetović iznio je i u svojoj žalbi na prekršajni nalog policije, kao i obrani na sudu. Kako je vidljivo iz same presude, on je tamo također tražio suočavanje s policijskim službenikom koji ga je zaustavio, kao i dostavljanje fotografija koje mu je policijski službenik predočio prilikom zaustavljanja. Kako je vidljivo iz presude, policajac B.R. sve ove navode je negirao, a njegove riječi, (očekivano) je potvrdio i njegov partner D.Č. Sud je njima odlučio pokloniti vjeru u potpunosti, bez da Kmetovića uopće sasluša na tu temu.
”Nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi okrivljenika da se suoči s policajcem koji je konkretne zgode postupao, te da sud pribavi fotografije sa uređaja kojim je mjerena brzina smatrajući iste nepotrebnim i usmjerenim ka odugovlačenju postupka”, stoji pak u presudi suda. Zašto se ovom postupku, s obzirom na okolnosti iznesene u žalbi, pristupilo na ovakav način pitali smo i Prekršajni sud. Nažalost, do zaključenja broja odgovore nismo dobili.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist